Breivik begint rechtszitting met Hitlergroet

ANP Producties | Bron: ANP
Skien

De Noorse terrorist Anders Breivik is de rechtszaak over zijn voorwaardelijke vrijlating dinsdag begonnen met een Hitlergroet. Hij droeg ook meerdere Engelstalige rechts-extremistische boodschappen in zijn hand toen hij de rechtbank in Skien binnenkwam.

Vorig jaar wees een rechter het verzoek van de 42-jarige extremist om onder voorwaarden vrij te worden gelaten af. Mocht dat dit jaar weer gebeuren, dan kan Breivik volgend jaar opnieuw een verzoek indienen.

De Noorse aanklager denkt dat het nodig is dat Breivik vast blijft zitten om de Noorse maatschappij te beschermen. De uitspraak volgt waarschijnlijk volgende week.

Breivik zit al meer dan tien jaar vast vanwege de terroristische aanslag die hij pleegde op 22 juli 2011. Hij liet eerst een autobom afgaan in de Noorse hoofdstad Oslo, waarbij acht mensen omkwamen. Daarna ging hij verkleed als politieagent naar het eiland Utoya, waar hij 69 mensen doodschoot, voornamelijk tieners die daar waren op een jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.