Gemeente Purmerend wil geldzorgen inwoners en ondernemers voorkomen en sluit aan bij Nationale Schuldhulproute

Foto ter illustratie© Foto ANP

Debbie de Vries
Purmerend

De gemeente Purmerend wil geldzorgen bij inwoners en ondernemers voorkomen en verbindt zich daarom de komende twee jaar aan Nationale Schuldhulproute.

Nationale Schuldhulproute bestaat uit een gratis telefoonnummer en online test op geldfit.nl. Inwoners en ondernemers kunnen de test invullen en worden – afhankelijk van de uitkomst – doorverwezen naar hulp via een vrijwilliger, de gemeente of schuldhulp. Bellen naar telefoonnummer 0800-8115 kan ook. Een van de medewerkers biedt een luisterend oor en kijkt waar mensen in de buurt terecht kunnen voor hulp.

Door aan te sluiten bij de Nationale Schuldhulproute kan de gemeente Purmerend inwoners met geldzorgen beter bereiken en begeleiden naar passende hulp. Wethouder Mario Hegger: ,,Wij willen voorkomen dat mensen schulden krijgen. Want geldzorgen komen niet alleen. Het veroorzaakt stress, gezondheidsklachten en het heeft effect op iedereen in het gezin zoals slechte schoolresultaten van de kinderen of problemen op het werk. Geldzorgen kunnen snel groter worden als je niets doet. En het kan iedereen overkomen. Soms is het niet eens je eigen schuld. Daarom is de geldfittest een mooie manier om zelf te kijken of je geldzaken op orde zijn. Meer geld overhouden geeft rust in je hoofd. Dat wil toch iedereen?’

De komende vijf jaar werkt het team Schulddienstverlening van gemeente Purmerend aan de aanpak schulden en geldzorgen. Naast aansluiten bij dit initiatief, pakt het team meer acties op de komende tijd. Zoals de samenwerking versterken met ketenpartners en afspraken maken over signaleren van geldzorgen. Ook worden er trainingen aangeboden aan onder meer jongeren, statushouders en inwoners die zorg krijgen of minder goed zijn in lezen en schrijven. Daarbij gaat het team samenwerken met scholen om kinderen en ouders te leren over omgaan met geld.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.