Britten beloven hulp bij onderzoek naar aanslag synagoge Texas

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse regering heeft beloofd te helpen in het onderzoek naar de gijzeling van vier mensen in een synagoge in Texas. Een woordvoerder van premier Boris Johnson noemde het "een vreselijke antisemitische daad van terrorisme". De door de politie in Texas doodgeschoten dader was een 44-jarige Brit van Pakistaanse komaf, Malik Faisal Akram. De politie heeft in het Engelse Manchester zondagavond twee tieners gearresteerd in verband met de gijzeling zaterdag in het Texaanse Colleyville. Engelse media melden dat een speciale antiterrorisme-eenheid van de politie de twee heeft opgepakt.

Familie van Akram, die werd doodgeschoten nadat hij zijn gijzelaars ongedeerd had vrijgelaten, vraagt zich in Britse media vertwijfeld af hoe hij in Texas terechtgekomen is. Hij had een lang strafblad en psychische problemen en hij zou volgens de familie normaal gesproken niet naar de VS mogen reizen. Maar hij zou twee weken geleden naar New York zijn gevlogen en in daklozencentra in de VS hebben verbleven. Hij heeft een vuurwapen op straat gekocht, zei president Joe Biden afgelopen weekend en hij sprak van een daad van terrorisme.

De FBI heeft onderzoekers naar Engeland gestuurd. Deze federale recherche ging er aanvankelijk van uit dat de dader in zijn eentje handelde. Een zegsman van de FBI zei eerder dat "hij dacht dat Akram maar op één ding uit was en dat dat niet speciaal met Joden te maken had". Akram eiste tijdens de gijzeling in de synagoge de vrijlating van een in Fort Worth gevangen zittende Pakistaanse, Aafia Siddiqui. Hij noemde haar "zuster" maar de twee zijn geen familie volgens de laatste berichten.

De Pakistaanse wetenschapper Siddiqui werd in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel omdat ze in Afghanistan probeerde Amerikanen te doden. Ze zit in een gevangenis nog geen 30 kilometer van de plek van de gijzelingsactie van Akram. Meerdere extremistische organisaties, zoals terreurbeweging IS, hebben de laatste jaren opgeroepen haar vrij te laten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.