Opening grootste zeesluis ter wereld wordt een bescheiden feestje. Geen duizenden mensen bij de koning op de kade, wel live uitzending op internet

Eric Coolen maakte voor de opening een speciale tekening van de zeesluis.© Illustratie Eric Coolen

Pieter van Hove
IJmuiden

De opening van Zeesluis IJmuiden op woensdag 26 januari voltrekt zich in relatieve stilte vanwege de coronabeperkingen.

Geen duizenden bezoekers die toekijken hoe koning Willem-Alexander de grootste zeesluis ter wereld opent. Al is het wel zo dat de plechtigheden rechtstreeks op internet worden uitgezonden. Desondanks hoopt Citymarketing Velsen dat de gebeurtenis niet stilletjes voorbij gaat.

Wandtegel

Daarom heeft zij in samenwerking met de gemeente Velsen gekozen voor een blijvende herinnering. ,,We hebben aan de Haarlemse illustrator Eric Coolen gevraagd of hij een tekening wilde maken. Die kan op verschillende producten of souvenirs afgedrukt worden”, zegt citymarketeer Friso Huizinga.De tekening is geïnspireerd op de wandtegel uit 1930, toen de Noordersluis werd geopend door koningin Wilhelmina. Souvenirwinkel Groeten uit IJmuiden aan de Kennemerboulevard heeft verschillende producten te koop waarop de tekening van Coolen is afgebeeld.

(Tekst gaat door onder de foto)

Om in te kleuren: koning Willem-Alexander en de zeesluis.© Illustratie Eric Coolen

Verder heeft de promotieorganisatie een kleurwedstrijd georganiseerd waaraan de onder- en middenbouw van alle basisscholen in Velsen mee kunnen doen. Ook deze tekening is gemaakt door de Haarlemse tekenaar. De leerling met de mooiste kleurplaat wint een rondleiding met de hele klas over Zeesluis IJmuiden.

De verkiezing is vrijdag 11 februari. Daarna neemt citymarketing contact op met de school van de winnende leerling. De rondleiding door een professionele gids van het informatiecentrum Ship heeft overigens alleen plaats als de coronamaatregelen zijn versoepeld of opgeheven.

Vissenloop

De opening van de zeesluis komt iets te vroeg om er een feest van te maken. Vandaar dat er later dit jaar een evenement wordt gehouden dat voor een groot deel in het teken staat van de nieuwe sluis. De bekende Vissenloop, ten behoeve van KWF Kankerbestrijding, staat gepland voor 21 mei en gaat vanaf de tienkilometerroute over de nieuwe zeesluis.

De route van vijf kilometer is daar te kort voor en zal aan de zuidkant van het Noordzeekanaal blijven. Huizinga: ,,Over de exacte startlocatie kan nog niet veel gemeld worden, maar de gesprekken zijn in volle gang om de finish dit jaar op Plein 1945 plaats te laten hebben. En dus niet bij het hoofdkantoor van de KNRM aan de Dokweg waar we normaal gesproken mochten starten.”

In de loop van dit jaar wil Huizinga nog meer activiteiten op en rond de nieuw sluis organiseren. Zo is het de bedoeling dat Zeesluis IJmuiden, de nieuwe naam, wordt opgenomen in het programma van het Havenfestival op 25 en 26 juni.

Ondernemers met vragen over de tekening: info@ijmuiden.nl

Online erbij zijn

De opening van Zeesluis IJmuiden is online live te volgen via: openingzeesluisijmuiden.nl

De uitzending begint om 14.45 uur.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen