Zaanstad gaat 660 zieke en dode bomen kappen in Zaanstad-Noord

Tijdens de inspectie van de bomen.© foto zaanstad

Frans van den Berg
Zaanstad

In de kernen van Zaanstad-Noord is het nodig 660 zieke bomen te kappen. Daarnaast worden dode bomen geveld. Er worden evenveel nieuwe bomen geplant, al kan dat wel op een andere plek zijn.

Tijdens de jaarlijkse boomveiligheidscontrole hebben deskundige boomcontroleurs in 2021 gekeken naar de gezondheid van de bomen. Om de vier jaar is een ander deel van Zaanstad aan de beurt. Dit keer vond de controle plaats in Zaanstad-Noord: Krommenie, Wormerveer, Westzaan en Assendelft.

Uit het onderzoek blijkt dat er veel dode en zieke bomen staan, zo laat de gemeente weten. Die grote hoeveelheid heeft mede te maken met de plek van de bomen. „Tegenwoordig maken we boomplaatsen van wel acht tot twintig kubieke meter per boom. Helaas ging dit in het verleden wel eens anders. Daardoor staan bomen nu ’klem’ in de stoep of tussen de kabels en leidingen die onder de grond lopen. Soms gaat zo’n boom dood. Ook staan bomen van dezelfde soort vaak dicht bij elkaar. Dat maakt onze bomen kwetsbaar voor ziekten en plagen. De zieke bomen zijn meestal aangetast door zwammen. Omdat we onveilige situaties willen voorkomen, moeten we veel bomen vervangen”, is de verklaring van de gemeente.

Kapvergunning

De dode bomen worden nu en de komende tijd gekapt. Voor de zieke bomen is wel een kapvergunning nodig. Deze worden binnenkort aangevraagd. „In totaal is het helaas nodig om 660 bomen te kappen.” Dat is veel, maar uit het bomenbeleidsplan blijkt dat elk jaar ongeveer 1100 bomen worden vervangen.

De kaalslag betekent niet dat er minder bomen overblijven. Voor elke dode en zieke boom wordt een nieuwe geplant. „Die nieuwe bomen krijgen voldoende ruimte, zodat ze kunnen groeien tot sterke, volwassen bomen met een grote kruin. Is er op de oude plek te weinig ruimte in de grond, bijvoorbeeld vanwege kabels en leidingen, dan zoeken we een geschikte plek in de buurt. We planten meer verschillende soorten en waar dat kan planten we grotere soorten bomen.”

Jolanda Hoogendoorn van GroenZaans merkt nog wel dat naast de zieke bomen, er jaarlijks veel gezonde bomen worden omgehakt voor bouw van woningen, bedrijven en de aanleg van wegen. En door particulieren die bomen op hun eigen terreinen laten kappen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.