Nieuw en oud binnen hetzelfde patroon in de Beemsterpolder | luchtfoto

Middenbeemster

Middenbeemster© Luchtfoto Wim Egas

Middenbeemster

Het schaakbordpatroon waarmee de Beemsterpolder vier eeuwen geleden is vormgegeven, zie je het beste vanuit de lucht. De wiskundige indeling die de ingenieurs hebben gehanteerd is ook duidelijk zichtbaar in het ontwerp van Middenbeemster.

Het middelpunt van de Droogmakerij was een kleine vier eeuwen lang een dorp, maar sinds de gemeentelijke fusie op 1 januari geniet Middenbeemster de status van buurt binnen de Purmerendse wijk Beemster. De foto is genomen vanuit het oosten, met de bebouwing van Purmerend in de rug. We kijken in de richting van Graft en De Rijp, hoewel beide dorpen op dit plaatje niet bijster duidelijk te onderscheiden zijn. Wie de Rijperweg volgt, de door bomen omgeven laan die Middenbeemster doorkruist, komt binnen enkele minuten uit bij deze twee pittorekse plaatsen.

De voorgrond van deze luchtfoto wordt gedomineerd door een relatief nieuw stukje Beemster. De eerste woningen van de nog onvoltooide nieuwbouwwijk De Keyser, vernoemd naar de architect van de beroemde kerk in het dorp, zijn ook gebouwd binnen het kavelpatroon van de Beemster. Op die manier doen ze geen afbreuk aan de UNESCO-werelderfgoedstatus van het gebied. Uiteindelijk komen er 590 nieuwe huizen te staan op de nu nog onbebouwde kwadranten langs verkeersader Rijperweg. De gemeente Purmerend is daarnaast bezig met de aanleg van aparte waterleidingen om de nieuwbouw te kunnen verbinden met de gemeentelijke stadsverwarming. Ondanks de landelijke woningnood zijn niet alle percelen van De Keyser in het bezit van toekomstige huiseigenaren. In november 2021 was 72 procent van de 590 panden verkocht, valt te lezen op de website van de projectontwikkelaar. De nieuwbouwwoningen waren anderhalve maand daarvoor in de verkoop gegaan.

Bestellen

Een afdruk van deze

luchtfoto is na te bestellen op de website www.fotostudiobeemster.nl. Op de homepage webshop

aanklikken.

Voor eventuele vragen: Fotostudio Beemster 06-55704030

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen