Onderzoek samenstelling bodem Marken voor dijkversterking; vanaf pontons graven kranen in het water

De zuidkant van de dijk rond Marken, richting de vuurtoren, moet de komende jaren versterkt worden.

De zuidkant van de dijk rond Marken, richting de vuurtoren, moet de komende jaren versterkt worden.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Johan Moes
Marken

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Hof van Marken beginnen deze week met voorbereidende werkzaamheden voor de versterking van de dijk rond Marken. Vanaf pontons in het water, vlak voor de dijk, wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van de waterbodem.

Dat gebeurt langs de zuid- en westkant van de dijk. Dat zijn de dijkdelen die de komende jaren flink versterkt moeten worden omdat ze niet meer aan de eisen van waterveiligheid voldoen. Het echte werk begint pas volgend jaar en er wordt nog gewerkt aan het verbeteren van het nieuwe ontwerp.

Daarbij is het van belang om te weten wat de samenstelling van de waterbodem is, zo schrijft Rijkswaterstaat in een brief aan inwoners die in de buurt van de dijk wonen. ,,We onderzoeken of er in de waterbodem oude puinlagen, stortsteen of andere materialen zitten. Dit is belangrijk om te weten voor de werkzaamheden tijdens de realisatie van de dijkversterking.’’

Het graven in de waterbodem gebeurt met kranen op pontons voor de dijk. Bewoners en bezoekers kunnen de pontons en de machines zien liggen en kunnen ook het geluid ervan horen, aldus Rijkswaterstaat. De verwachting is dat de overlast van geluid beperkt blijft en er geen trillingen worden veroorzaakt. Er wordt gewerkt van zeven uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags.

Het werk neemt een paar weken in beslag, maar de duur is mede afhankelijk van het weer.

2027

De zuid- en westkant van de dijk worden de komende jaren buitenwaarts versterkt. Dat betekent dat er als het ware een nieuwe dijk, hogere dijk tegen de bestaande dijk komt te liggen. Marken wordt daardoor in feite ietsje groter. De hele operatie is naar verwachting uiterlijk in 2027 klaar, waarna er gedurende vijftig jaar nagenoeg geen onderhoud aan de dijk hoeft te worden gepleegd.

De dijk is eigendom van Rijkswaterstaat dat in oktober vorig jaar bekend maakte dat het bedrijf Hof van Marken de versterking gaat uitvoeren. Dat is een combinatie van de Amsterdamse aannemer De Vries & van de Wiel en JLD Contracting BV uit De Goorn.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen