Kunstwerk Omgekeerde Boomkronen omgezaagd vanwege houtrot. Artistieke creatie bij Hoorn verdwijnt na twintig jaar uit straatbeeld

Kunstenares Mari Shields kwam nog snel even kijken naar haar eigen creatie in de originele staat.

Kunstenares Mari Shields kwam nog snel even kijken naar haar eigen creatie in de originele staat.© Foto Mediahuis

Groenwerkers zetten de zaag in het kunstwerk dat door houtrot is aangetast.

Groenwerkers zetten de zaag in het kunstwerk dat door houtrot is aangetast.© Foto Mediahuis

1 / 2
Coen van de Luytgaarden
Hoorn

Kunstwerk Omgekeerde Boomkronen op de rotonde in de Berkhouterweg in Hoorn valt ten prooi aan houtrot. Groenwerkers zijn druk bezig met de verwijdering van de houten sculptuur.

Omgekeerde Boomkronen is een creatie van kunstenares Mari Shields die hiermee op artistieke wijze ’tegenwicht wil bieden aan verstedelijkte landschappen’. Door bomen in de publieke ruimte op kunstzinnige wijze te exposeren, wil zij het publiek dichter bij de natuur brengen.

Shields is ervan doordrongen dat de situatie bij de Berkhouterweg onhoudbaar is. Maandagmorgen kwam zij persoonlijk poolshoogte nemen bij het kunstwerk dat er in 2003 werd neergezet. Ze maakte nog even foto’s zoals het er bijna twintig jaar stond en dat viel haar emotioneel bijzonder zwaar.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kunstenares Mari Shields nog even bij haar eigen creatie op de Berkhouterweg.

Kunstenares Mari Shields nog even bij haar eigen creatie op de Berkhouterweg.© Foto Mediahuis

Tegelijkertijd is zij doordrongen van de ernst van de situatie en toont zij begrip voor deze strak geregisseerde verwijdering.

Voor weggebruikers vormt het markante beeld een bekend en vooral vertrouwd object. Veel forenzen uit Hoorn associëren de houten staanders met thuiskomen. Want om de file bij de hoofdafrit van Hoorn te vermijden, kiezen veel weggebruikers de afslag Avenhorn van de A7. Vanaf daar rijden ze via de sluiproute over de Venneweg naar huis. Hierbij passeren zij automatisch De Omgekeerde Boomkronen nabij sportpark van Zwaluwen.

Zoals gezegd, zijn plantsoenwerkers op dit moment druk bezig met de ontmanteling van het kunstwerk dat met stalen pennen in de grond is verankerd.

(Tekst gaat door onder de foto)

De fundamenten, vastgezet met staal, zijn finaal doorgerot.

De fundamenten, vastgezet met staal, zijn finaal doorgerot.© Foto Mediahuis

Uitgerekend op die plaatsen is ook goed te zien dat het hout flink aan het rotten is. Ook op de aangetaste jaarringen is de tand des tijds ook duidelijk zichtbaar.

In 2013 raakte Omgekeerde Boomkronen zwaar beschadigd. Door een zware storm sneuvelde een deel van het kunstwerk. Ook toen bleek dat houtrot aan de onderkant had toegeslagen. De storm gaf het laatste zetje. Besloten werd een van de Omgekeerde Boomkronen te vervangen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De eerste Boomkroon is inmiddels in mootjes gezaagd.

De eerste Boomkroon is inmiddels in mootjes gezaagd.© Foto Mediahuis

Inmiddels is de ene helft van de Omgekeerde Boomkronen in mootjes gehakt. Souvenirjagers hebben de eerste houtblokken inmiddels bemachtigd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen