Petitie tegen hogere tarieven stadsverwarming Purmerend al meer dan 1600 keer ondertekend: politiek wil opheldering over stijging warmteprijs

De biomassacentrale van de SVP.

De biomassacentrale van de SVP.© Foto Cyclomedia

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De hogere tarieven van Stadsverwarming Purmerend blijven de gemoederen bezighouden. Een petitie om het bedrijf aan te pakken is inmiddels meer dan 1600 keer ondertekend. De ene na de andere politieke partij wil opheldering over de tariefsverhoging.

Op de laatste dag van vorig jaar maakte het Purmerendse warmtebedrijf bekend dat de tarieven voor geleverde warmte in 2022 met 42 procent stijgen. Het vastrecht gaat met gemiddeld 3,5 procent omhoog. Stadsverwarming Purmerend laat weten gedwongen te worden door de hogere gasprijzen. Een deel van de warmte wordt opgewekt met aardgas.

Bewoners reageerden geschokt toen ze van het bedrijf bericht kregen over het maandvoorschot dat de ze komende maanden moeten betalen. Het leidde tot veel klachten op sociale media en een kleine demonstratie bij het hoofdkantoor van de lokale warmteleverancier. En tot een petitie waarin wordt opgeroepen om van het bedrijf, dat voor honderd procent eigendom is van de gemeente Purmerend, een stichting te maken zonder winstoogmerk.

Basisbehoefte

,,Winst maken op een basisbehoefte als warmte en warm water zou volgens ons niet mogelijk moeten zijn’’, aldus de initiatiefnemers van de handtekeningenactie. ,,Bovendien willen wij een eerlijk tarief voor de inwoners van Purmerend.’’ Inmiddels hebben meer dan 1600 medestanders de petitie ondertekend.

Lees ook

Woede om ’bizarre verhoging’ van tarief Stadsverwarming Purmerend: ’Stelletje afzetters’

Ze krijgen steun van de politiek. Onafhankelijk raadslid Frank Schaaij was de eerste die zich roerde om het college om opheldering te vragen over de hogere tarieven. VVD-fractievoorzitter Bart van Elden wil ook weten waar de inwoners aan toe zijn. Hij is benieuwd of de tariefsverhoging wel in verhouding staat tot de kosten die het warmtebedrijf maakt. Had de ingecalculeerde winst niet gebruikt kunnen worden om de tarieven minder te laten stijgen, wil hij weten.

Waakhond

De PVV heeft inmiddels twee brieven met vragen aan het het college verstuurd. Raadslid Robin Heynen is benieuwd of het college er van op de hoogte is dat de Autoriteit Consument en Markt als waakhond van de stadsverwarmingstarieven heeft opgeroepen om de prijs alleen te verhogen als dat daadwerkelijk nodig is.

Heynens partijgenoot Marcel Tang wijst erop dat er de afgelopen maanden steeds meer klachten bij de PVV binnenkomen over de stadsverwarming. Hij wil nu inzage in de jaarrekeningen van de SVP vanaf 2014 zodat de fractie zich een beeld kan vormen over de gang van zaken bij het verwarmingsbedrijf.

Enkele dagen geleden stelden tijdens een vergadering van de gemeentelijke commissie ruimte ook Leefbaar Purmerend en Stadspartij/Beemster Polder Partij de tariefsverhoging aan de kaak. Wethouder Harry Rotgans zegde toe zo snel mogelijk namens het college met een verklaring te komen.

Valt nog mee

Volgens de Woonbond valt de stijging in Purmerend nog mee, vergeleken bij andere warmtebedrijven. Ennatuurlijk kwam met een prijsstijging van bijna 90 procent, en Eneco komt als duurste uit de bus met een warmtetarief van bijna 44 euro per GigaJoule. In Purmerend blijft dat beperkt tot ruim 36 euro, omdat de ketels grotendeels op houtsnippers worden gestookt in plaats van op aardgas.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen