Rugbyers Hilversum verliezen streekderby, ’t Gooi blijft aan kop na moeizame zege op The Hookers

Johannes Joost de Koster probeert te ontkomen aan de grijpgrage handen van een tegenstander.© Foto Margot van Brakel

Piet van den Deijssel
Hilversum

Het wil nog niet echt vlotten voor de rugbyers van Hilversum dit seizoen. De recordkampioen leed zaterdag in eigen huis tegen Eemland alweer de vierde nederlaag in tien duels: 25-29. Beter vergaat het ’t Gooi, dat na een moeizame 22-24 zege bij The Hookers nog altijd aan kop gaat in de ereklasse.

Het beloofde op voorhand een interessant treffen te worden, de streekderby tussen de nummers zes (Hilversum) en vier (Eemland). En dat werd het ook. De thuisclub startte fel en kwam direct in de buurt van de Amersfoortse trylijn, maar de Keistedelingen verdedigden sterk. Na tien minuten stand te hebben gehouden, kon Eemland zelf bouwen aan een eerste aanval. Die leverde meteen succes op, mede dankzij een verkeerd opgestelde lijn en een gemiste tackle aan Hilversumse zijde.

Hilversum behield het initiatief en trok via een try van Nick van Nieuwpoort en conversie van Hunter Cowan de stand gelijk. Waar ’Die Bosbokken’ vervolgens een penalty misten, schoot de kicker van Eemland wél raak: 7-10. En het werd van kwaad tot erger: de Hilversumse driekwarten gingen nog tweemaal opzichtig in de fout, waardoor de Zuid-Afrikaan Bam Fadahunsi - ook al de maker van de openingstry - nog voor rust zijn hattrick voor de bezoekers kon voltooien: 10-24.

Wederopstanding

Hilversum kwam als herboren uit de kleedkamer voor de tweede helft en vond via scores van Max Trentelman en invaller Krijn van Trigt en een benutte conversie van Cowan al vlot de aansluiting: 22-24. Met nog tien minuten schoot Cowan een strafschop nu wél keurig tussen de staanders en zo nam de thuisploeg zelfs de leiding: 25-24.

De vreugde was van korte duur: kort erna zag de arbitrage een voorwaartse Amersfoortse pass over het hoofd en stelde slecht tacklewerk Eemland in staat opnieuw de leiding te nemen: 25-29. Die stond het in de slotfase niet meer af. Coach Marshall Milroy had er duidelijk de pest in. ,,Ik zag veel te veel fouten, waarvan Eemland dankbaar profiteerde. Het spelplan werd slecht uitgevoerd en we vormden geen hecht team, iets wat zij beter deden.’’

De Australiër legde de vinger op de zere plek. ,,Een competitie waarin je dan weer wel en dan weer niet speelt, haalt je uit je ritme, En het maakt het ook lastig om écht aan een team te bouwen.’’

Brede selectie

’t Gooi beschikt momenteel over een groep van 43 man en dat is in deze tijd geen overbodige luxe: vorige week ontbraken er tien spelers als gevolg van corona en blessures. In Hoek van Holland was Oranje-international Mark Coebergh als scrum half wel weer van de partij, terwijl broer Anthony de plaats van de afwezige Te Campbell innam. Zo stond er toch een heel aardig team.

De Naarders startten met een afgekeurde try, om er vervolgens zelf twee om de oren te krijgen. Jim Boelrijk en Marc Mistou (conversie) maakten de ruststand draaglijker: 10-7. In het tweede bedrijf sloeg de thuisploeg echter weer als eerste toe (17-7), maar daarna zorgden Mark Coebergh (2) en Matt Jones - ondanks Zeeuws tegenstribbelen - toch nog voor de winst: 22-24.

Door de nodige corona-afgelastingen is de verhouding in het aantal gespeelde wedstrijden per ereklasser nogal scheef. Officieel staan er nog vijf reguliere speelronden op het programma in de eerste fase, maar er zullen nog de nodige duels moeten worden ingehaald. Waar veel clubs al tien of elf wedstrijden speelden, kwamen The Dukes en Castricum er bijvoorbeeld tot respectievelijk zeven en acht. De huidige stand geeft dan ook een vertroebeld beeld. De top-8 plaatst zich uiteindelijk voor de kampioenspoule. ’t Gooi weet zich daarvan wel verzekerd, maar Hilversum moet zeker nog punten pakken. Dat mag met wedstrijden tegen The Bassets, Oysters, Ascrum en ’Cas’ in het verschiet - alvorens op zaterdag 12 maart ’t Gooi op bezoek komt - echter geen probleem zijn.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen