Schaatsster Merel Conijn mag als reserve mee naar de Olympische Spelen

Merel Conijn.

Merel Conijn.© Foto Orange Pictures

Van onze verslaggevers
Edam

Merel Conijn behoort tot de vier schaatsers die door de KNSB zijn aangewezen als reserves voor de Olympische Spelen. De Edamse (20) reist samen met Melissa Wijfje, Dai Dai N’Tab en Beau Snellink met de Nederlandse olympische ploeg af naar Peking, maar moet dan afwachten of ze ook daadwerkelijk in actie komt.

Het is voor Conijn de beloning voor een uitstekend olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen eind december. Ze verpulverde haar persoonlijke records op de 3.000 en 5.000 meter en op beide afstanden slaagde ze er net niet in zich te plaatsen. Op de drie kilometer was het verschil met Carlijn Achtereekte één honderdste van een seconde, op de vijf eindigde ze een tiende van een seconde achter Sanne in ’t Hof.

De jonge rijdster werd door haar coaches Rutger Tijssen en Kosta Poltavets van Team Worldstream op de hoogte gebracht van haar uitverkiezing. ,,Bij het horen van het nieuws wisselden opluchting en blijdschap elkaar af. Mijn eerste reactie was dat ik de boodschap over wilde brengen aan mijn ouders. Ik sta klaar om in te vallen mocht dat nodig zijn. Verder laat ik alles op me afkomen.’’

Conijn heeft eerst nog het NK allround in haar agenda staan. ,,Daarna reis ik voor het eerst in m’n leven af naar een land buiten Europa. Het is allemaal spannend, maar vooral heel leuk.’’

De KNSB liet kort na het OKT al weten dat het reserves achter de hand wil hebben, voor het geval er deelnemers vanwege coronaperikelen of een blessure niet in actie kunnen komen. „Wij willen in deze ingewikkelde tijden optimaal voorbereid zijn om adequaat te kunnen inspelen op eventuele tegenslag binnen de selectie”, zegt technisch directeur Remy de Wit. „Als om wat voor reden ook een van onze achttien schaatsers moet afhaken, moeten we de beste denkbare vervanger klaar hebben staan.”

Wijfje, Conijn, N’tab en Snellink vliegen op 26 januari naar China. Tot de eerste zogeheten technische meeting op de Winterspelen (op 4 februari voor de mannen en op de 5 februari voor de vrouwen) mag de KNSB iemand uit de olympische equipe van negen mannen en negen vrouwen vervangen door een reserve. Daarna is dat niet meer mogelijk en moet een eventueel blessure- of coronageval binnen die equipe worden opgevangen.

De reserves mogen trainen op de olympische baan in Peking en zijn volgens De Wit ’min of meer’ onderdeel van de olympische ploeg. De reserves verblijven niet in het olympisch dorp, maar in een hotel in de Chinese hoofdstad. Ook als de reserves niet nodig blijken te zijn, mogen ze gedurende de Spelen wel blijven. De KNSB laat de schaatsers daar vrij in.

N’tab eindigde vorige maand op het OKT als tweede op de 500 meter, achter de verrassende winnaar Merijn Scheperkamp. Hoewel de sprinter in de door de KNSB opgestelde selectievolgorde boven Sven Kramer (5.000 meter) stond, kreeg Kramer toch de voorkeur omdat hij ook op de ploegachtervolging nodig is.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen