Woningbouwplannen in Koggenland mogelijk straks niet meer eerst langs welstandscommissie. ’Toegevoegde waarde nooit kunnen ontdekken’

Ontwerp voor een bouwplan met appartementen in Avenhorn, op de plek van de zuurkoolfabriek Succes. Volgens vier fracties in de raad is toetsing door de welstandscommissie overbodig.

Ontwerp voor een bouwplan met appartementen in Avenhorn, op de plek van de zuurkoolfabriek Succes. Volgens vier fracties in de raad is toetsing door de welstandscommissie overbodig.© Archieffoto Mediahuis

Martin Menger
De Goorn

De kans is groot dat de gemeente Koggenland voortaan elk nieuwbouwplan beoordeelt zonder dat er automatisch een welstandscommissie aan te pas komt. Wat vier fracties betreft wordt dit onderdeel als ’overbodige luxe’ beschouwd.

VVD’er Jeroen Schilder is de drijvende kracht achter een motie die ook door CDA, Welzijn Koggenland en GroenLinks/PvdA wordt gesteund. ,,Het is voor mij altijd een doorn in het oog geweest dat een bouwplan langs een niet-bestaande meetlat moest worden gelegd”, aldus Schilder. ,,Ik heb er nooit de toegevoegde waarde van kunnen ontdekken. Dus als dit verdwijnt dan denk ik: hoera voor bewoners en ondernemers in Koggenland.”

Tenenkrommend

De motie is bedoeld om takenpakket en werk van de Welstandscommissie in te perken. Dan gaat het ook meteen om de adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Koggenland. ,,Het is kostenverhogend voor de betrokkenen, want je betaalt er ook leges voor”, aldus Schilder. ,,Daarnaast hoor je soms tenenkrommende verhalen van bewoners die niets begrijpen van de beweegredenen om een bouwplan af te keuren.”

Deskundigen

De fracties willen dat de meeste plannen in het gemeentehuis worden beoordeeld. Alleen de meest opvallende zaken zouden dan nog aan de externe deskundigen kunnen worden voorgelegd. Dan gaat het bijvoorbeeld om veranderingen aan monumenten. Bouwplannen van de gemeente, ontwikkelaars en van burgers hoeven dan niet langer te worden getoetst. De gemeenteraad van Koggenland vergadert maandag over de motie.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen