Shakhriyar Mamedyarov bedient zich van koffiehuisschaak, onbestraft: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag tijdens speelronde 2 van Tata Steel Chess

Shakhriyar Mamedyarov.

Shakhriyar Mamedyarov.© Foto Tata Steel Chess 2022/Lennart Ootes

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 2: ook grootmeesters kunnen zich ongestraft van twijfelachtig spel bedienen.

© Illustratie Getty Images

Koffiehuisschaak, kent u die uitdrukking? Het staat voor gewaagd maar positioneel dubieus schaak. In plaats van via gezonde zetten langzaam een voordeel op te bouwen probeert men snel voordeel te behalen via fouten van de tegenstander. Het risico is echter dat de tegenstander het met sterke zetten afstraft.

De term koffiehuis- (met iets erachter) stamt af van het schaak dat in de 19e eeuw in de Weense koffiehuizen werd gespeeld. Het wordt zowel positief als negatief gebruikt: als een partij als koffiehuispartij wordt omschreven weet je dat ie zeker niet saai is, maar toen Bobby Fischer zijn verre voorganger Emanuel Lasker als koffiehuisschaker bestempelde zal hij dat niet als compliment bedoeld hebben.

De huidige topschakers spelen over het algemeen liever gewoon goede en gezonde zetten, maar heel soms gaan ze voor de 19e-eeuwse romantiek. Zoals Shakhriyar Mamedyarov in de tweede ronde tegen Andrey Esipenko. Na de gebruikelijke beginzetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 koos hij voor een zet die hiervoor alleen door amateurs was gespeeld: 3.g4?! Lijkt gewoon een pion weg te geven, maar is het bluf of ingenieuze voorbereiding?

De klassiek ingestelde zwartspeler vertrouwde het niet en koos voor 3...d5. Wit ging wild verder met 4.g5 Pe4 6.Lg2 Lb4+ en toen geheel in koffiehuisstijl 7.Kf1!? Rokeren is voor watjes! Na nog wat gezonde zetten van zwart en wilde zetten van wit stond het zo.

Zwart kan op h4 een pion slaan. Daarmee opent hij de h-lijn voor de witte toren, maar dankzij de witte pion op h7 staat de zwarte koning erg veilig. De witte op f1 daarentegen… Zwart koos echter voor een gezonde zet te veel, 16...Dd7. Na slaan op d5, ruil van lopers en dames bleef een gelijke stelling over waarna men snel remise overeenkwam. En zo eindigde op de dag dat helaas beide Nederlanders verloren de strijd tussen koffiehuisschaak en gezond schaak onbeslist.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen