West-Friese burgemeesters steken horeca na ’prima verlopen protestactie’ hart onder de riem. ’Hopelijk snel meer ruimte om veilig weer open te kunnen’

Gezelligheid op het terras bij d’Oude Waegh in Hoorn.

Gezelligheid op het terras bij d’Oude Waegh in Hoorn.© Foto Mediahuis

Judit de Redelijkheid
Hoorn

Burgemeesters in West-Friesland zijn goed te spreken over de protestactie van de horeca. ’Het is prima verlopen’, zijn zij het met elkaar eens. Ook wordt de wens uitgesproken dat de sector snel echt open kan.

,,De horecaondernemers hebben een goed statement kunnen maken”, reageert de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg. ,,We hebben vooraf goede afspraken gemaakt en daar hebben zij zich over het algemeen ook aan gehouden.” Hij heeft van veel ondernemers en ook bezoekers gehoord dat zij heel blij waren met die kans. ,,Laten we hopen dat er snel meer ruimte en perspectief voor hen komt om op een veilige en verantwoorde manier open te kunnen gaan.”

Locoburgemeester Harry Nederpelt van Medemblik kijkt terug op ’een mooie dag’. ,,De horeca heeft het, net als de cultuursector, superzwaar”, zegt hij. ,,Dus als ze dan zeggen dat ze uit protest een dag opengaan, kan ik daar alleen maar begrip voor hebben.” In zijn gemeente deed een beperkt aantal zaken mee aan de protestactie. ,,Het was, samen met de winkels die voor het eerst weer open mochten, toch wel even spannend”, aldus Nederpelt. ,,Waarbij voor ons de openbare orde en veiligheid het allerbelangrijkste is. Maar het is allemaal heel goed gegaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bezoekers zijn al vroeg neergestreken bij brasserie Velius.

Bezoekers zijn al vroeg neergestreken bij brasserie Velius.

In Drechterland klinkt ook begrip. ,,Het is begrijpelijk dat horecaondernemers een statement willen maken”, laat burgemeester Michiel Pijl optekenen. ,,Een paar horecazaken in Drechterland hebben daarom zaterdag gasten ontvangen. Dat is voor zover wij weten goed verlopen. We hopen dat er op korte termijn mogelijkheden komen voor de horeca en cultuursector om veilig de deuren te openen.”

Ronald Wortelboer van Stede Broec noemt het een grote teleurstelling dat er vrijdag tijdens de persconferentie geen goed nieuws kwam voor de horeca en de cultuursector. ,,We kunnen ons alles voorstellen bij de zorg en de teleurstelling van de horecaondernemers”, reageert hij. ,,De wens om een stevig signaal af te geven is zeer begrijpelijk. Het water staat sommige ondernemers al heel lang aan de lippen en anderen zijn ronduit de wanhoop nabij. Daarom is er ruimte gelaten voor dit statement. In Stede Broec is een aantal horecagelegenheden open geweest. Dat is goed en voor zover nu bekend zonder incidenten verlopen. De horeca heeft met dit statement wederom laten zien dat, met inachtneming van de bekende maatregelen, het goed mogelijk is verantwoord gasten te ontvangen. Het is wat mij betreft dan ook van groot belang dat het kabinet tot een snelle heroverweging komt om de verschillen tussen de branches weg te nemen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het is ouderwets druk bij De Paus in Lutjebroek.

Het is ouderwets druk bij De Paus in Lutjebroek.© Foto Mediahuis

Ook Eduard van Zuijlen vond het meer dan logisch dat de horeca een signaal wilde afgeven. ,,In Enkhuizen was daarom ook een aantal horecazaken open”, zegt de burgemeester van deze gemeente. ,,Zoals we de afgelopen twee jaar hebben ervaren is de openstelling van de horeca ook nu goed verlopen. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan, voor zover wij weten. We hopen dat dit kabinet op korte termijn de mogelijkheid biedt voor de horeca en de cultuursector om veilig de deuren te kunnen openen.” In Opmeer verliep de actie zaterdag eveneens goed. ,,De boa heeft een rondje gedaan en er waren geen bijzonderheden”, aldus woordvoerder Karin van Baar.

Lees ook: Om half negen ’s ochtends al ’aan een bakkie’ bij brasserie Velius in Hoorn, dat meedoet aan horecaprotest. ’Al die blije mensen, we hebben dit veel te lang moeten missen’

Lees ook: Als Ajax met 0-3 voorstaat wordt er in De Hooghe Heeren een nieuw rondje besteld. Horecazaak in Hoogwoud is ook zondag open. ’Uit protest, het is genoeg geweest’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen