AZ komt prima uit de winterstop, maar ontsnapt in slotminuten wel aan puntenverlies

Theo Brinkman
Sittard

Een week na terugkeer uit het trainingskamp in zuid-Europa heeft AZ zondag ook een trip naar zuid-Nederland uitstekend verteerd. In Sittard werd, vooral dankzij een prima tweede helft, gewonnen van Fortuna Sittard: 1-2. Wel ontsnapte AZ in de slotminuten aan de gelijkmaker.

AZ werd al vroeg in de wedstrijd op voorsprong gezet door Sam Beukema. De verdediger, die voor de tweede keer dit seizoen in de basis stond, ging na een kwartiertje spelen mee naar voren en kopte een voorzet van Owen Wijndal uitstekend in. Zo toonde Beukema aan dat hij niet alleen verdedigend maar ook aanvallend van waarde kan zijn. Dat had hij vorig seizoen bij Go Ahead Eagles ook laten zien....

(Tekst gaat verder na de foto)

Beukema stond in Sittard in de basis omdat Bruno Martins Indi nog niet inzetbaar was. Martins Indi is in de winterstop geopereerd aan een teen en nog niet fit genoeg. Zondag werd het centrale verdedigingsduo van AZ daarom gevormd door Pantelis Hatzidiakos en Beukema.

Het doelpunt van Beukema was ook meteen het enige echt gevaarlijke moment van AZ in de eerste helft. AZ controleerde de wedstrijd wel aardig, maar daar bleef het dan ook wel bij. De 5-3-2 speelwijze van Fortuna bleek goed bestand tegen het aanvallend gezien wat fletse spel van AZ.

(Tekst gaat verder na de foto)

Fortuna Sittard had uiteindelijk zelfs meer kansen dan AZ. Na goede aanvallen kwam Mats Seuntjens twee keer tot een schot, maar beide keren redde keeper Peter Vindahl.

Tien minuten voor rust leek het alsnog 1-1 te worden, toen Zian Flemming na een corner hard inkopte. Vindahl was kansloos, maar tot opluchting van AZ kwam de bal op de lat. Zo ontsnapte AZ en hield het de voorsprong vast tot de rust.

(Tekst gaat verder na de foto)

In de tweede helft had AZ de wedstrijd nog beter onder controle en opnieuw scoorde het na een kwartier spelen. Dit keer had het geen mooie aanval nodig, want het kreeg hulp van Fortuna Sittard. Centrale verdediger Roel Janssen raakte zo in de war van de jagende Dani de Wit dat hij de bal zomaar inleverde bij Yukinari Sugawara. Die schoot met links gedecideerd raak.

AZ kwam daarna bijna niet meer in de problemen, totdat Fortuna vijf minuten voor tijd opeens terug in de wedstrijd kwam. Een ongevaarlijk schot werd door Vindahl onvoldoende gestopt. Via de handen van de keeper hobbelde de bal de hoek in: 1-2.

Twee minuten later ontsnapte AZ zelfs aan de gelijkmaker, toen invaller Tijjani Noslin na een dieptepass vrij voor Vindahl opdook. Noslin wist zich er geen raad mee en schoot wild naast. De resterende minuten, met enkele corners van Fortuna Sittard, wist AZ schadevrij door te komen.

Fortuna Sittard- AZ 1-2

14. Beukema 0-1, 61. Sugawara 0-2, 85. Rienstra 1-2.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen