Titelverdediger Van Foreest opent Wijk aan Zee met zege

© ANP

ANP
Wijk aan Zee

Titelverdediger Jorden van Foreest is voortvarend begonnen aan Tata Steel Chess, het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De 22-jarige Groninger won met wit van de Zweed Nils Grandelius in de eerste ronde.

Vorig jaar wist Van Foreest ook al te winnen van de Zweed. Dat was in de laatste ronde van het toernooi, waardoor de Nederlander samen met landgenoot Anish Giri bovenaan eindigde in de stand. Van Foreest won vervolgens de tiebreak en mocht zich 36 jaar na Jan Timman de volgende Nederlandse winnaar noemen van het toernooi dat als bijnaam 'Wimbledon van het schaken' heeft.

Giri speelde in zijn eerste partij in de 84e editie van het schaaktoernooi remise tegen de pas 16-jarige Rameshbabu Praggnanandhaa uit India. De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen, zevenvoudig winnaar in Wijk aan Zee, begon eveneens met een remise tegen de Est Andrej Esipenko. Carlsen, met een rating van 2865 de absolute nummer 1 van de wereld, prolongeerde vorige maand zijn wereldtitel door in een tweekamp de Rus Ian Nepomniatsjtsji te verslaan.

Van Foreest vertelde na afloop dat hij bepaald niet foutloos speelde tegen Grandelius. "Het was een beetje gammel, maar ik kwam toch in een behoorlijk goede positie uit de opening. Ik weet niet zo goed waar het bij hem mis ging, maar ik had in de beslissende fase wel een paar extra pionnen en dat voordeel heb ik goed benut."

De nummer 35 van de wereld ziet zichzelf niet direct opnieuw het toernooi winnen in Wijk aan Zee. "Dat is niet realistisch in dit topveld, dus ik zou niet mijn geld op mij zetten. Je moet ook geen conclusies trekken uit deze zege, hoewel ik er heel blij mee ben", aldus Van Foreest, die zondag in de tweede ronde op de Hongaar Richard Rapport stuit. Giri neemt het dan met zwart op tegen Carlsen.

Lees ook:

Jonkheer Jorden van Foreest waakt tijdens Tata Steel Chess over zijn koning. Nederlandse schaker heeft door zijn zege meer zelfvertrouwen gekregen

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen