Ook cultuursector laat van zich horen in Hoorn. Museum Expoost is open en stadsdichter Levi Noë draagt voor. ’Als hart onder de riem’

Levi Noë draagt in het museum aan de Roode Steen een aantal gedichten voor.

Levi Noë draagt in het museum aan de Roode Steen een aantal gedichten voor.© Foto Mediahuis

Judit de Redelijkheid
Hoorn

Een voorbijganger houdt, zichtbaar verrast, stil bij het reclamebord dat buiten op de stoep staat. Het staat er echt. Expoost is deze zaterdagmiddag open. Het mondkapje gaat op en de QR-code wordt tevoorschijn gehaald. Binnen staat stadsdichter Levi Noë klaar om ook zijn steentje bij te dragen aan dit statement tegen de coronamaatregelen.

Alle winkels zijn open. En ook veel horecazaken ontvangen, uit protest, voor een dag hun gasten weer. Als Ron Dol vrijdag verneemt dat de burgemeester van Hoorn het laatste oogluikend toe zal staan, krabt hij zich eens flink achter zijn oren. ,,Geen woord over de cultuursector”, zegt de medeoprichter van Expoost. ,,Zoals altijd. Toen dacht ik: ’Laten wij ook gewoon opengaan’. Want dit klopt niet.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Expoost heeft zaterdagmiddag de deuren geopend.

Expoost heeft zaterdagmiddag de deuren geopend.© Foto Mediahuis

Het kleinschalige museum aan de Roode Steen leent zich daar volgens Dol bovendien prima voor. ,,In feite zijn wij een winkel. Want het werk van grafisch kunstenaar Joost Swart, waar we op dit moment een expositie van hebben, is ook te koop. We denken er dan ook over om volgende week weer open te gaan. Volgens mij is daar geen speld tussen te krijgen.”

,,Sowieso zou ik zeggen: als je gaat versoepelen begin dan eerst ook eens met de musea. Als doorstroomlocatie is dat prima te doen. Maar het lijkt opnieuw alsof in ze in Nederland de cultuursector niet zo belangrijk vinden.”

(Tekst gaat door onder de video)

Het initiatief van Expoost (’Voor ons als kleine organisatie was dit makkelijk op stel en sprong te regelen’) krijgt bijval van Levi Noë. De stadsdichter draagt zaterdagmiddag een aantal gedichten voor. ,,Toen ik las wat Ron van plan was heb ik meteen contact gezocht”, vertelt hij. ,,Ik wilde graag mijn steentje bijdragen.” Het luide applaus dat op zijn optreden volgt laat zien dat ook deze culturele uiting door de liefhebbers node gemist wordt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De huidige expositie toont werk van grafisch kunstenaar Joost Swarte, dat ook te koop is. ,,Dus feitelijk zijn we een winkel.”

De huidige expositie toont werk van grafisch kunstenaar Joost Swarte, dat ook te koop is. ,,Dus feitelijk zijn we een winkel.”© Foto Mediahuis

Een andere, grote, culturele organisatie die eenmalig de tijdelijke sluiting opheft is bioscoop Vue. De vestiging in Hoorn heeft zaterdag vanaf elf uur bezoekers ontvangen voor ondermeer de film Sing 2.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen