Grote garnalenvloot boven Waddeneilanden, en dat zijn niet alleen maar Wieringers, Nieuwediepers en Texelaars

De WR-22 ’Jacqueline’ stoomt door het Molengat op weg naar de vangstlocaties voor Texel.© foto W. M. den Heijer

Willem den Heijer
Den Helder

Al geruime tijd vist er een vrij grote vloot van garnalenkotters boven Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland. Het zijn niet alleen maar de Wieringers, Nieuwediepers en Texelaars die daar achter de garnalen aanzitten.

In de tweede week van januari was er geen garnalenkotter te signaleren tussen IJmuiden en Huisduinen. Maar ook voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust wordt nauwelijks nog op garnalen gevist. De vangsten zijn daar vanaf november zo schraal dat veel kotters uit de zuidwestregio zijn verkast naar de Waddenkust.

Daarbij wordt regelmatig gebruik gemaakt van de haven van Den Helder om de vangsten te lossen en om er het weekend door te brengen. Ook Harlingen kan zich al wekenlang verheugen op bezoek van garnalenkotters uit Yerseke, Kortgene, Tholen en Scheveningen.

Onderschat

Voor vissoorten is er een quotum, maar niet voor garnalen. De jaarlijkse aanwas van het garnalenbestand is moeilijk in te schatten. Het bestand kan enorm fluctueren en is daardoor onvoorspelbaar. Naar de omvang van visbestanden wordt onderzoek gedaan, maar garnalen vormen een apart verhaal.

Vissers menen dat de effecten van baggeractiviteiten voor de Hollandse en Zeeuwse kust onderschat worden. ’De visserij op garnalen was tot twee à drie jaar geleden nog goed. Sindsdien vissen we vaker noordelijker. Die zandsuppleties zorgen voor verstoring’, aldus de schipper van de SCH-10 die afgelopen weekend in Den Helder lag.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.