OM eist bijna 20 jaar voor verkrachten en doden Milica van Doorn

Saskia Belleman
Zaandam

Bijna twintig jaar gevangenisstraf. Dat is wat de 51-jarige Hüseyin A. uit Zaandam als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet krijgen voor de verkrachting en het doden van de 19-jarige Milica van Doorn in 1992.

Ze rekent het A. zwaar aan dat hij bijna dertig jaar lang heeft gezwegen, en ook na zijn aanhouding in 2017 bleef ontkennen en met verhalen kwam die volgens haar kant noch wal raken.

Aanvankelijk gaf Hüseyin A. tegenover de politie toe dat hij Milica in de nacht van 7 op 8 juni 1992 op de fiets was tegengekomen. Hij raakte bezeten van een geest en zei zich niet meer te herinneren wat er vervolgens gebeurde. Later kwam hij daarop terug.

Hij beweerde dat zijn eerste advocaat hem onder druk had gezet om dat te zeggen. Maar uit afgeluisterde gesprekken die hij in de gevangenis had met zijn vrouw en dochters bleek iets anders. Hüseyin A. zei tegen hen dat hij niet kon worden veroordeeld als hij zou doen alsof hij „gek” was.

De advocaat-generaal ziet het als een schuldbekentenis, ook al kwam A. er later op terug. In latere verklaringen beweerde hij dat hij een geheime seksuele relatie van enkele maanden met Milica had. Dat zou de vondst van zijn sperma in haar lichaam verklaren.

’Onaannemelijk en volstrekt ongeloofwaardig’

Ook dat verhaal vindt de advocaat-generaal „onaannemelijk en volstrekt ongeloofwaardig.” Milica was niet iemand die makkelijk het bed deelde met een man. Ze was in die periode hevig verliefd op iemand anders. Bovendien wisten haar vriendinnen niets van die geheime relatie, terwijl ze alles met elkaar deelden.

Milica moet in de laatste minuten van haar leven doodsangsten hebben uitgestaan en hebben beseft dat ze het er niet levend vanaf zou brengen, zegt de advocaat-generaal. Aan haar omgeklapte nagels is te zien dat ze moet hebben gevochten als een leeuw, maar tegen haar belager die was gewapend met een mes kon ze niet op.

Haar lichaam werd de volgend dag met doorgesneden keel gevonden in de vijver bij de kerk waar haar ouders ooit trouwden. Ze lag verstopt onder omgebogen rietstengels, een schoen lag op het dak van de kerk.

Vrijdagmiddag komt advocaat Gerald Roethof aan bod voor de verdediging. Het hof doet op 10 februari uitspraak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees hier meer over Milica van Doorn

Lees ook: Hüseyin A. zwijgt tijdens hoger beroep in zaak Milica: ’Ik blijf bij mijn verklaring’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen