Na zijn doelpunt tegen MVV vertelt Telstar-verdediger Özgür Aktas over de kunst van de kopgoal: ’Maar ik verklap niet alles’

Milo Lambers
Velsen-Zuid

Het was tegen MVV (2-1 winst) alweer het vierde doelpunt van verdediger Özgür Aktas voor Telstar. De 24-jarige voetballer ontpopt zich dit seizoen tot een kopspecialist.

Telstar-trainer Andries Jonker wist vooraf dat MVV te kloppen was in de standaardsituaties en paste zijn tactiek daar op aan. Het was niet toevallig dat het Aktas was die met zijn hoofd bal uit de corner van Tom Overtoom binnen werkte en tekende voor de 2-0. Eerder dit seizoen scoorde hij ook uit corners tegen FC Dordrecht, FC Volendam en VVV. Allen met het hoofd.

,,Vorig seizoen bij FC Dordrecht scoorde ik twee keer. Het is altijd een kwaliteit van mij geweest maar Andries hamert er extra op dat het een wapen kan zijn. Hij denkt dat ik er nog meer uit kan halen en zit er kort op. Dat is goed, want het komt er steeds meer uit. Dat is mooi, want we trainen veel op hoekschoppen tijdens trainingen. Vorige week scoorde Plet ook al uit een hoekschop tegen FC Volendam. Het is fijn om te zien dat het zich uitbetaalt.”

Aktas benadrukt dat hij alleen maar kan scoren doordat er goede afspraken zijn over wie wat doet bij een hoekschop. ,,Maar ik ga niet alles verklappen hoor”, zegt hij met een lach. ,,Glynor blokte mijn man, de bal ging voor de keeper langs en ik kopte hem over zijn handen heen.”

Waar de oud-verdediger van onder meer FC Dordrecht, Vitesse en NEC in het begin nog wel eens een onzekere indruk maakte, is hij de laatste maanden uitgegroeid tot de leider van de Telstar-defensie. De organisatie van de verdediging oogt meer solide dan aan het begin van het seizoen. ,,Ik denk dat dat komt doordat de communicatie met medespelers goed gaat maar ook door de inspanningen van de staf. Ze steken er veel tijd en energie in. We hebben ook mindere wedstrijden gespeeld en daar moet je van leren. Ik denk dat we dat goed hebben gedaan.”

De overwinning van Telstar op MVV was de eerste in lange tijd. De laatste overwinning van Telstar was op 18 oktober tegen Jong PSV. Daarna werd er tien keer op rij niet gewonnen in de competitie. Aktas:,,Het is zeker lekker om te winnen. Het werd tijd, om eerlijk te zijn. We speelden vaak goed maar pakten niet de punten. Vandaag was niet onze beste wedstrijd, maar we hebben genoeg kansen gehad.”

De in Cuijck opgegroeide Aktas blijft kritisch. ,,We hebben het onszelf nog erg lastig gemaakt. Als we de 3-0 maken is het afgelopen. Nu werd het in de slotfase nog spannend. We moeten de wedstrijd eerder op slot gooien.”

PSV

Na MVV staat donderdag de zware bekerwedstrijd tegen PSV op het programma. Voor veel spelers van Telstar betekent het de grootste wedstrijd uit carrière maar Aktas blijft er koel onder. ,,We gaan vol vertrouwen naar Eindhoven. Lekker voetballen en laten zien wat we kunnen.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen