Splits je data! Onderzoek de vrouw! Het moet echt afgelopen zijn dat wij als tweederangsburgers worden behandeld | column

Anouk Kragtwijk

Anouk Kragtwijk schrijft, zingt en praat. Ze woont in Heemstede met haar hond en Portugese vriend. Om de week schrijft ze op wat haar opvalt in de regio en in haar eigen leven.

k twijfel over de booster. Slechts dertig procent van alle deelnemers aan activiteiten van het jongerenwerk in Haarlem zijn meisjes. Twee zinnen die een overeenkomst hebben, begreep ik door Onzichtbare Vrouwen van Caroline Criado Perez.

Dat boek toont aan dat door het ontbreken van data over vrouwen ‘de halve bevolking systematisch wordt genegeerd’. Vrouwen lopen gezondheidsschade op doordat hun problemen minder worden onderzocht. Daarnaast zijn de meeste deelnemers aan wetenschappelijk onderzoek man. Daardoor krijgen vrouwen meer bijwerkingen van medicijnen en is ook hun letsel bij een auto-ongeluk groter doordat fabrikanten mannelijke poppen gebruiken.

Ook splitsen onderzoekers hun data niet, net als landelijke overheden en gemeenten. Zo concludeert ze dat vooral jongens van subsidies van gemeenten profiteren.

Mijn huidige menstruatie past ook in dit probleem. Ik ging recent van een 24-daagse cyclus naar een 21-daagse na mijn vaccinatie. Veel vrouwen klagen over veranderingen: doorbraakbloedingen of juist uitblijvende ongesteldheid. Vaccinatieproducenten waren vergeten om naar de menstruatie te vragen. Data opslitsen deden ze ook niet.

Afgelopen week werd eindelijk wel onderzoek gepubliceerd over menstruatie en vaccinatie. Dat concludeerde dat de meeste vrouwen slechts 1 dag overtijd waren na hun prikken. Fijn. Maar toen ik er dieper indook, zag ik dat veel vrouwen met een onregelmatige cyclus en vrouwen die menstrueerden voor of na de 24 en 38 dagen, niet werden opgenomen in het onderzoek. Wonderlijk, omdat juist die vrouwen gevoeliger zijn voor prikkels(zoals vaccinatie).

Hoe meer je hormoonspiegel schommelt, hoe eerder je blijkbaar wordt uitgesloten van medisch onderzoek. Liever mannen dan vrouwen, liever vrouwen met een stabiele cyclus dan een onstabiele. Hormonen zijn maar ingewikkeld. Vanuit die gedachtegang kan je überhaupt beter in een stuk hout, een tafelkruk, een kussensloop een spuit zetten, want blijkbaar gaat het fabrikanten niet om mensen gezond maken/houden maar om overzichtelijk onderzoek doen. Een theoretische werkelijkheid.

Vaccinaties zijn een afweging van het maatschappelijke belang, je eigen gezondheidsopbrengst en de mogelijke bijwerkingen. Van de zomer twijfelde ik niet, nu enkel over het laatste. Wordt mijn cyclus nog korter als ik die booster neem? Ik neem het vaccinproducenten kwalijk dat ik op basis van mijn niet-bestaande medische kennis keuzes moet maken, omdat zij hun werk niet goed hebben gedaan. Maar ook de overheid faalt. Waarom is het niet verplicht data op te splitsen? Waarom wordt niet geëist dat onderzoekers een substantieel percentage vrouwen aantrekken? Waarom word ik als vrouw minder beschermd?

Terwijl ik wacht op verdiepend onderzoek, hoop ik echt dat beleidsmakers en onderzoekers aan de slag gaan. Splits je data! Onderzoek de vrouw! Het moet echt afgelopen zijn dat wij als tweederangsburgers worden behandeld.

Anouk Kragtwijk schrijft, zingt en praat. Ze woont in Heemstede met haar hond en Portugese vriend. Om de week schrijft ze op wat haar opvalt in de regio en in haar eigen leven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen