Benieuwd naar verborgen kunstpareltjes uit de raadskelder? De collectie van Blaricum en Laren is nu online te bewonderen

De burgemeester van Laren (links) en Blaricum lanceren vrijdag de website met de kunstcollectie.

De burgemeester van Laren (links) en Blaricum lanceren vrijdag de website met de kunstcollectie.© Foto BEL-gemeente

Ilona Bos
Blaricum, Laren

Van het schilderij ‘Larense Brink bij zonneschijn’ tot het beeld ‘Herder met schaapskudde’ van Jan Spiering. Alle kunstwerken in het bezit van Blaricum en Laren zijn vanaf vrijdag online te bezichtigen. Met dank aan het spitwerk van Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren.

De lancering van de website vond plaats op een bijzondere plek, op de grens van Blaricum en Laren. Waar vroeger de Hut van Mie stond, gaven portefeuillehouder Nanning Mol en Joan de Zwart-Bloch de symbolische openingsklap. Precies daar woonde de Blaricumse Mie in een plaggenhut met haar Larense man Toon Schaapherder. Mie was een veelgevraagd schildersmodel en is op veel werken vereeuwigd. Later kwam de hut in het eigendom van het Gooi Natuurreservaat.

De stichting is in 2019 opgericht, en begon meteen met het inventariseren, rubriceren en categoriseren van de kunst. Ook van de werken die in de kelder van het Larense raadhuis liggen. Eerder werd al bekend gemaakt dat een deel van de Larense BKR-kunst, zo’n 115 werken, ‘afgestoten’ wordt. De werken zijn tussen ’56 en ’87 met een speciale subsidieregeling gemaakt. Jaren zagen die niet het daglicht, alleen de keldermuren. Ook die werken staan online.

De website: www.kunstcollecties-Blaricum-Laren.nl

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen