Zelf duik ik, als ik het even niet meer weet, in de sprookjeswereld van Roald Dahl of Annie M.G. Schmidt | column Brussels Blik

© Foto Heleen Vink

Joris Brussel

Waarom Spanje? Geen idee. Wellicht vanuit een soort “Vakantieman”-weemoed. Lekker bitterballen en Amstelfluitjes nuttigen op het terras aan de Costa Brava.

Zelf duik ik, als ik het even niet meer weet, in de sprookjeswereld van Roald Dahl of Annie M.G. Schmidt. Met name het gedicht “Dit is het land” van laatstgenoemde schrijfster geeft me steun. Met strofen als: ’Dit is het land, waar grote mensen wonen./ Je hoeft er nog niet in: het is er boos./ Er zijn geen feeën meer, er zijn hormonen,/ en altijd is er weer wat anders loos’. En: ’Een bos is hier alleen maar een boel bomen/ en de soldaten zijn niet meer van tin./ Dit is het land waar grote mensen wonen.../ Wees maar niet bang. Je hoeft er nog niet in.’

Hoe graag ik het ook niet wil, Nederland lijkt steeds meer op dat ’boze grote mensen’-land. En in de fantasiewereld van Annie M.G. Schmidt schuilen, lukt steeds lastiger. Daarom twijfel ik ook over immigratie naar Spanje. Want daar is wel ruimte voor fantasten en sprookjes. Daar wordt vanaf heden immers gewoon gedaan alsof corona een griepje is. En dat vind ik eigenlijk een fantastische oplossing om de polarisatie in ons land tegen te gaan. Alsof doen.

Laten we ook corona als griepje behandelen, ondanks alle doden en ic-patiënten. En laten we doorpakken. Laten we doen alsof Fort Velsen in Beverwijk geen Unesco-werelderfgoed is, maar een allemans vuilnisdump. Laat de eigenaren het significante bastion binnen de Stelling van Amsterdam lekker verwoesten. We doen toch maar alsof. En laten we doen alsof slakverwerkingsbedrijf Harsco niet een vervuilende viespeuk is, maar een voorvechter van een duurzaam en groen milieu. En dan doen we alsof het allemaal rechtvaardig is dat de boetes worden kwijtgescholden. Puur omdat de advocaten wat mazen in de wet gevonden hebben op basis van ongelukkig geformuleerde wetsteksten.

Niet alleen leidt dat ons af van de vervuiling maar ook van de mentale stress over dit onrecht en de machteloosheid. En tja, als Harsco en consorten vrijuit mogen vervuilen, kan dat wel van invloed zijn op onze fysieke gezondheid. Maar door te doen alsof, prikkelen we onze geest en blijven we mentaal fit. En anders kunnen we alsnog altijd massaal naar sprookjesland Spanje verhuizen om te genieten van de schone lucht.

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen