Minder dan 1000 coronapatiënten op de verpleegafdelingen

ANP Producties | Bron: ANP
Zeist

Voor het eerst sinds 1 november vorig jaar liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. In totaal houden vrijdag nog 954 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dat is een daling van 48 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 334 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan donderdag, toen nog 353 coronapatiënten werden verzorgd op een ic. Aanvankelijk meldde het LCPS donderdag dat er 358 mensen met corona op een ic lagen, maar dat getal werd bijgesteld.

In totaal liggen er nog 1288 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Het LCPS verwacht dat de instroom van nieuwe coronapatiënten deze maand toe zal nemen, vanwege de rondgang van de besmettelijker omikronvariant van het virus.

Dalende ziekenhuisbezetting

Vrijdag was die instroom nog niet hoger dan voorgaande dagen. Op de ic's kwamen 12 nieuwe coronapatiënten binnen en op de verpleegafdelingen 108. Doordat er overal meer mensen afdelingen mochten verlaten dan dat er nieuw binnenkwamen, daalde de ziekenhuisbezetting alsnog.

Om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten worden verplaatst. Dat gebeurt nu een stuk minder dan een aantal weken geleden, door de gestage daling van het aantal opnames. Donderdag werd één coronapatiënt naar een ziekenhuis in een andere regio vervoerd. Ook Duitsland vangt Nederlandse coronapatiënten op. Momenteel ligt er nog één Nederlander met corona op een Duitse ic.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.