Persconferentie met versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport. Horeca en cultuursector blijven dicht

© ANP

Internetredactie
Den Haag

Vrijdagavond stond er weer een persconferentie gepland met premier Mark Rutte en de nieuwe coronaminister Ernst Kuipers. Hieronder een greep van de nieuwe coronamaatregelen vanaf zaterdag 15 januari.

Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportscholen, muziekscholen en contactberoepen (zoals kappers) weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje.

Maatregelen en dringende adviezen

- Niet-essentiële winkels mogen weer open tussen 05.00 uur ’s morgens en 17.00 uur ’s middags – een afspraak maken is niet nodig, wel is een beperkt aantal klanten per vierkante meter toegestaan. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

- Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.

- Sportscholen kunnen ook weer van start, zij het dat bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Ook kappers, en sekswerkers kunnen weer aan de slag.

- Het hoger onderwijs en het MBO mogen weer studenten in de lokalen ontvangen.

- Thuis mogen mensen weer dagelijks vier in plaats van twee mensen ontvangen. Op plekken waar onvoldoende afstand kan worden bewaard, zoals op markten en op de werkvloer, worden medische mondkapjes geadviseerd.

- Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.

- Intussen schrapt het kabinet vanaf 21 januari de quarantaineplicht voor wie in contact is geweest met een besmet persoon en geen klachten heeft. Dit geldt alleen voor cruciale beroepen, voor mensen die minimaal een week geleden een booster hebben gehad of korter dan acht weken geleden zijn hersteld van corona.

- Blijf bij klachten thuis en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag bij de GGD testen.

Horeca

Theaters en bioscopen blijven echter dicht, net als de horeca. Bestellen en afhalen is mogelijk. Sportwedstrijden moeten het nog zonder publiek stellen. Als tegemoetkoming aan deze sectoren wil het kabinet wel sneller dan gebruikelijk de situatie opnieuw beoordelen. Over tien dagen, op 25 januari, zou het kabinet dan kunnen besluiten de horeca en de cultuursector alsnog onder voorwaarden te heropenen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen