Jesper de Jong één zege verwijderd van grandslamdebuut

Het hoofdtoernooi van de Australian Open lonkt voor Jesper de Jong.© Foto AFP

Robert Berkeley
Melbourne

Nog één partij winnen en Jesper de Jong (21) kan zich gaan opmaken voor zijn debuut op een grandslamtoernooi. De tennisser uit Hoofddorp won ook zijn tweede wedstrijd in de kwalificaties voor de Australian Open en strijdt vrijdag (’s ochtends vroeg, Nederlandse tijd) om een plek in het hoofdtoernooi.

De Jong heeft zich niet populair gemaakt in het gastland, want de nummer 207 van de wereld sloeg twee Australiërs uit het toernooi. Nadat hij zich dinsdag langs Akira Santillan had gevochten (5-7, 6-4, 6-3) ging het hem tegen de pas 17-jarige Edward Winter heel wat makkelijker af: 6-1 en 6-2.

De beslissende partij winnen zal nog niet eenvoudig zijn, want hij speelt tegen de Tsjech Tomas Machac, de nummer 130 van de wereld. Bij een nederlaag zou De Jong nog kunnen hopen op afmeldingen van tennissers in het hoofdtoernooi, dan worden er ’lucky losers’ uit de derde ronde van de kwalificaties toegevoegd.

De kans op uitvallers lijkt momenteel groter dan normaal; een positieve coronatest en een tennisser mag zijn spullen pakken. Ook Novak Djokovic zit nog altijd in onzekerheid en datzelfde geldt voor de Nederlander Tallon Griekspoor, om een heel andere reden: hij is deze week alles aan het doen om op tijd hersteld te zijn van een teenblessure die hij vorige week opliep.

Slaagt de 25-jarige Nieuw-Venneper daarin, dan mag hij het op de Australian Open opnemen tegen de ervaren Italiaan Fabio Fognini, de nummer 36 van de wereld. Botic van de Zandschulp treft nummer 50 Jan-Lennard Struff in de openingsronde volgende week.

Bij de vrouwen staat vooralsnog één Nederlandse deelneemster in het schema. Arantxa Rus neemt het in de eerste ronde op tegen de Sloveense Tamara Zidansek, de nummer 31 van de wereld en de afgelopen jaren met regelmaat haar dubbelpartner.

Voor de 31-jarige Rus is het de zesde deelname aan de Australian Open, waar ze twee keer de tweede ronde bereikte. Indy de Vroome, Arianne Hartono en Richèl Hogenkamp hebben zich net als Jesper de Jong geplaatst voor de derde ronde van de kwalificaties en dus ook nog één zege nodig.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen