De burgemeesters Gooi, Eemland en Vechtstreek willen heroverweging van de lockdownregels. ’Bij veel bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen’

Onder meer in Bussum gooiden ondernemers hun winkel zaterdag uit protest al open.

Onder meer in Bussum gooiden ondernemers hun winkel zaterdag uit protest al open.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Welmoed de Lang
Hilversum

De burgemeesters van de Gooi en Vechtstreek doen donderdag in een brief aan premier Rutte een klemmende oproep om de huidige maatregelen te heroverwegen. „We hebben te maken met niet alleen meer een gezondheidscrisis, maar meer en meer met een maatschappelijke crisis met ernstige en langdurige gevolgen. Wij als burgemeesters ervaren dat de rek eruit is”, stellen de burgemeesters van de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren.

„Tot op heden was er sprake van solidariteit en was men loyaal aan de maatregelen. Niet alleen ondernemers, sportscholen en -verenigingen, zelfstandigen, bedrijven uit de niet-essentiële sector zijn hard getroffen. Ook ouderen, studenten, alleenstaanden, ouders met kinderen hebben het door de huidige lockdown zwaar te verduren.” De burgemeesters constateren dat het geloof en vertrouwen weg is. „Bij vele bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen.”

Ook stellen ze dat de steunmaatregelen geen soelaas meer bieden, omdat ondernemers de afgelopen periode toch een minimale omzet hebben gehad. Daarbij vallen startende ondernemers sowieso buiten de boot of komen niet in aanmerking voor steunmaatregelen.

Nut en noodzaak?

„De (medische) nut en noodzaak van de lockdown wordt op dit moment niet meer ingezien. Men begrijpt het niet meer. Een duidelijk perspectief of een stip op de horizon ontbreekt, ondanks lang aandringen om hierin te voorzien.”

Ook wordt in toenemende mate moedeloosheid en diverse vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid waargenomen.

„Wij doen daarom als burgemeesters een dringende oproep om al op zeer korte termijn de huidige maatregelen te heroverwegen en met een alternatief pakket aan maatregelen te komen. Kom zo snel als mogelijk met een duidelijk perspectief en concrete handvatten. Wij staan als lokale bestuurders nog steeds achter het uitgangspunt ’samen tegen corona’. Maar willen, in afstemming met landelijke overheid, de verbinding blijven behouden met de samenleving.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een leeg Spuiplein in Bunschoten.

Een leeg Spuiplein in Bunschoten.© foto PR

Bunschoten-Spakenburg

Ook de burgemeester van Bunschoten-Spakenburg doet een klemmende oproep om de niet-essentiële sector meer mogelijkheden te geven om hun bedrijven draaiende te houden. „Zij worden hard getroffen en kunnen het hoofd niet of nauwelijks boven water houden”, aldus Melis van de Groep. „Die ondernemers, die zoals u weet bekend staan om hun doorzettingsvermogen, het harde werken en het weten van aanpakken, geven aan het niet langer vol te houden... Nog langer inkomsten missen kan nu echt tot faillissementen leiden.”

Hij stelt dat in zijn brandbrief dat niet alleen een zakelijk en persoonlijk drama is voor de ondernemers, maar ook bredere gevolgen heeft voor de lokale economie van Bunschoten-Spakenburg. ’Het uitgangspunt blijft ’samen tegen corona’, maar zeker ook ’samen met onze ondernemers’!

Maandag stuurde burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, namens alle Utrechtse gemeenten al een oproep aan het nieuwe kabinet ’om oog te hebben voor de zware last die winkeliers en andere getroffen ondernemers nu moeten dragen’. Ook Baarn, Soest, Eemnes, De Bilt en Stichtse Vecht vallen hieronder. Van de Groep: ,,Wij ondersteunen de oproep, mede namens ons, van de voorzitter van onze Veiligheidsregio Utrecht van harte.”

Meerdere Brabantse burgemeesters meldden zich woensdag ook. „Stel de samenleving weer op een veilige manier open. De weerstand tegen de lockdown groeit en het draagvlak neemt met de dag af”, stelt onder meer burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen