Man die Tamar doodreed is spoorloos; opgestuurde boete komt onbestelbaar terug

De Waterlandse Zeedijk, waar de Markense Tamar is doodgereden.© Archieffoto Erik Rietman

Hans Swierstra
Marken

De uit Duitsland afkomstige man die in juli 2020 betrokken was bij het doodrijden van de veertienjarige Markense Tamar is zoek.

De boete van 1500 euro die hij kreeg wegens het kijken op zijn telefoon tijdens het rijden, is onbestelbaar teruggekomen bij het Openbaar Ministerie (OM). Waar de man zich bevindt is onduidelijk. In de periode van het ongeval zat de man in een Duitse asielzoekersprocedure.

Persvoorlichter Marleen van Fessem van het OM Noord-Holland bevestigt dat de boete niet is betaald en is geretourneerd. ,,We zijn ons erop aan het beraden wat er mogelijk is om alsnog de boete op het juiste adres te krijgen’’, meldt zij. ,,Hoe we dat gaan doen? Daar kan ik niets over zeggen, want dat wordt nu nog uitgezocht. Maar dit is natuurlijk voor alle betrokkenen heel vervelend.’’

Anis Boumanjal, de advocaat van de man, is door het OM op de hoogte gesteld van het feit dat zijn cliënt kennelijk spoorloos is. ,,Ik hoor het ook pas net’’, reageert hij donderdagochtend. ,,Ik kan er eigenlijk nu verder niets over zeggen, want ik weet ook niet waar de man is. Ik ga hem keurig een brief sturen met de vraag of hij contact wil opnemen. En mocht het adres dan niet kloppen, dan moet ik ook maar even kijken wat ik verder kan doen.’’

Het OM achtte destijds bewezen dat de man met zijn auto over Tamar heen is gereden, maar niet hoe zij op de weg terecht was gekomen. Het zou kunnen dat het meisje al op de Waterlandse Zeedijk tussen Marken en Monnickendam lag, luidde destijds de conclusie. De man hield altijd vol dat hij wel merkte dat hij ’ergens overheen reed’, maar dat hij niet geweten heeft dat het een persoon betrof. Daarom werd hem alleen het kijken op zijn telefoon verweten.

Overigens staat er voor 10 maart een behandeling van een artikel 12-procedure gepland die de ouders van Tamar zijn gestart met hulp van advocaat Sébas Diekstra. Zij willen dat de automobilist op deze manier alsnog in een strafzaak voor de rechter komt en niet wordt gestraft voor een verkeersovertreding, maar voor een misdrijf. Onderzoek zou namelijk aan het licht hebben gebracht dat het lichaam van Tamar na de aanrijding nog is verplaatst.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.