Ook aantal nieuwe coronaopnames verpleegafdelingen schommelt

ANP Producties | Bron: ANP
Zeist

Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten op de verpleegafdelingen schommelt de laatste dagen. Werden er tussen maandag en dinsdag nog 146 nieuwe mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen opgenomen, afgelopen etmaal waren dat er 94. Ook het totale aantal coronapatiënten dat een ziekenhuisbed bezet houdt, daalt en stijgt, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Woensdag liggen er nog 1432 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 56 minder dan een etmaal geleden. Van maandag op dinsdag nam het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen ook af, maar de dag ervoor was er juist sprake van een stijging.

Zorgmedewerkers van de verpleegafdelingen behandelen momenteel 1057 coronapatiënten, 45 minder dan een etmaal geleden. Dat betekent dat er meer mensen met Covid-19 een verpleegafdeling mochten verlaten dan de 94 die er nieuw werden opgenomen. Gemiddeld werden er afgelopen dagen 119 nieuwe coronapatiënten per dag op een verpleegafdeling opgenomen.

Intensive cares

De besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus gaat momenteel hard rond. Vorige week kreeg volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een recordaantal van 201.536 mensen te horen dat ze besmet waren. Welk effect die hoge aantallen gaan hebben in de ziekenhuizen is ook volgens het LCPS nog niet duidelijk. Het coördinatiecentrum zegt wel te verwachten dat de instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen halverwege januari toeneemt.

Op de intensive cares worden momenteel 375 ernstig zieke coronapatiënten verpleegd. Dat zijn 11 mensen minder dan dinsdag. Afgelopen etmaal werden er 11 nieuwe mensen met Covid-19 opgenomen op een ic-afdeling, maar doordat meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde het aantal ic-bedden dat door coronapatiënten bezet wordt gehouden toch.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.