Sporten is essentieel | commentaar

Ernst Kuipers komt aan op het Binnenhof voor een overleg over de coronamaatregelen.© Foto ANP/Sem van der Wal

Maaike Oppenkamp

Het zal even wennen zijn vrijdag. De eerste coronapersconferentie van de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Dat minister zijn iets anders is dan baas zijn van het ziekenhuis, bleek deze week meteen al. Kuipers was te gast bij een uitzending van ’Beau’ en waar hij voorheen redelijk vrij zijn mening kon geven over het coronabeleid klonk nu vooral voorzichtigheid door. Nee hij kon nog niets zeggen, eerst moest er een OMT-advies zijn en dan moet er overlegd worden en dan pas...

En dat terwijl iedereen hoopt op het einde van de huidige lockdown. Zo zijn er winkels die al hebben aangegeven zaterdag de deuren te openen. Wat er ook gebeurt. Ze worden min of meer bijgevallen door de burgemeesters. Meerdere gemeenten hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd waarin ze vragen of de winkels weer open kunnen omdat ze vrezen voor de gevolgen voor winkeliers als de lockdown nog langer aanhoudt.

Er is een groep die met nog extra aandacht zal kijken naar de persconferentie. Wat gebeurt er met het sporten? Afgelopen weekend werd bekend dat Kuipers in zijn Erasmus ziekenhuis de interne sportschool voor zorgpersoneel open heeft gehouden omdat sporten gezond is. Dit terwijl in Nederland – in tegenstelling tot de rest van Europa – alle binnensportlocaties al weken dicht zijn. Buitensporten mag alleen tussen 5 uur ’s ochtends en 5 uur ’s avonds (kinderen tot 20 uur). Voor volwassenen geldt bovendien nog de restrictie dat je met maximaal twee mensen samen mag zijn, op anderhalve meter afstand.

Sportend Nederland voerde dinsdag actie. Sport is essentieel en daarom moet dat mogelijk zijn. Dat levensstijl een rol een speelt bij hoe ziek je wordt van corona blijkt uit onderzoek - onder meer is het een feit dat de meeste mensen op de ic overgewicht hebben. Daarnaast kampen met name veel jongeren met gevoelens van somberheid en depressie door de uitzichtloosheid. Sporten kan helpen om je beter te voelen.

Kuipers heeft al laten weten dat fitnessruimtes in bedrijven en ziekenhuizen open mogen blijven omdat het om niet publiek toegankelijke ruimtes gaat. Ook zei hij dat sporten ’ongelooflijk belangrijk’ is. Hopelijk blijkt dat vrijdag ook.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.