Hüseyin A. zwijgt tijdens hoger beroep in zaak Milica: ’Ik blijf bij mijn verklaring’

Hüseyin A.

Hüseyin A.© Petra Urban

1 / 2
Van onze verslaggever

De 51-jarige Hüseyin A., verdacht van het verkrachten en doden van de Zaanse Milica van Doorn in 1992, heeft woensdag opnieuw alle beschuldigingen aan zijn adres van de hand gewezen. A. had voorafgaand aan de zitting bij het gerechtshof in Amsterdam een schriftelijke verklaring opgesteld waarnaar hij tijdens zijn verhoor consequent verwees. Hij wilde geen nadere vragen beantwoorden, behalve die van zijn advocaat.

De 19-jarige Van Doorn werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in de Zaanse wijk Kogerveld verkracht en met extreem geweld om het leven gebracht. De zaak bleef lang onopgelost. A. kwam in 2017 als verdachte in beeld na een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek waaraan zijn broer had meegewerkt. Een in het lichaam van het slachtoffer gevonden spermaspoor wees A. als vermoedelijke dader aan. De rechtbank legde hem twintig jaar cel op. A. ging in hoger beroep.

Spermaspoor

Woensdag heeft het hof de zaak inhoudelijk behandeld. De nadruk daarin lag onder meer op de wisselende verklaringen die A. na zijn arrestatie heeft afgelegd. In eerste instantie waren die vaag, maar leken zij tevens een impliciete schuldbekentenis. A. zei dat hij in die verklaringen „dingen heeft ingevuld.” Later verklaarde hij dat hij een geheime seksuele relatie met Van Doorn heeft gehad. Die zou het spermaspoor verklaren. De rechtbank heeft deze lezing afgedaan als „een verzonnen verhaal.”

Lees ook: Vrouw en dochters verdachte gehoord tijdens hoger beroep moordzaak Zaanse Milica van Doorn

Niettemin volhardt A. daarin. In zijn voor het hof geprepareerde verklaring herhaalde hij dat hij een stiekeme seksrelatie met Van Doorn had. „Ik blijf erbij: ik heb dit niet gedaan. Ik heb niets te maken met de dood van Milica.” Nadat A. zijn verklaring had voorgedragen, volgde een reeks kritische vragen van zowel de rechters van het hof als de advocaat-generaal (AG), de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie in hoger beroep. „Ik verwijs naar mijn verklaring”, was steevast het antwoord van A. Volgens Richard Korver, advocaat van de nabestaanden, klampte de verdachte zich aan die tekst vast „om te voorkomen dat hij verstrikt raakt in zijn eigen leugens.”

De AG zal vrijdag haar visie op de zaak geven en een strafeis formuleren. Tijdens haar ondervraging van A. vatte zij haar kijk op de zaak alvast samen: „Ik geloof helemaal niets van die geheime relatie. Ik ben ervan overtuigd dat u degene bent die Milica heeft verkracht en vermoord.”

Lees ook: Lees hier alles over de zaak Milica van Doorn

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen