Treinverkeer Noord-Nederland gaat weer rijden na storing

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Het treinverkeer in Noord-Nederland wordt weer opgestart. De systemen van de verkeersleidingspost in Groningen zijn hersteld na de storing die woensdag aan het begin van de middag optrad, meldt spoorbeheerder ProRail.

De verwachting is dat het treinverkeer in Noord-Nederland in de loop van de woensdagmiddag zal normaliseren. De spoorbeheerder adviseert reizigers de reisplanner te checken voor actuele reisinformatie.

Even voor 12.30 uur vielen in de verkeersleidingspost in Groningen de bediensystemen uit. Iets voor 14.00 uur waren de systemen weer hersteld. De oorzaak van de storing is nog onbekend. Voor een cyberaanval zijn echter geen aanwijzingen, aldus een woordvoerder van ProRail. "Naar aanleiding van wat er is gebeurd onderzoeken we hoe dit kon gebeuren om in de toekomst te voorkomen dat het weer kan gebeuren."

Treinen onderweg

Volgens een woordvoerder van de NS konden er geen seinen en wissels worden bediend. Uit veiligheidsoverwegingen werd besloten het treinverkeer stil te leggen. De post in Groningen bedient alle lijnen boven Heerenveen en boven Assen, aldus ProRail. "Als die uitvalt, kunnen treinen niet verder rijden en worden ze stilgelegd."

Op het moment dat de problemen zich voordeden, waren er ook treinen onderweg. Alle treinen konden al snel op stations worden binnengeloodst. Volgens een woordvoerder van Arriva hebben er geen reizigers lang vastgezeten. De woordvoerder van de NS legt uit dat in dit soort situaties het vaste procedure is dat treinen die stil komen te staan, stapvoets naar het dichtstbijzijnde station rijden, zodat de treinen daar kunnen stoppen.

Voor Arriva betekende de storing dat er geen treinen reden van en naar Leeuwarden en van en naar Groningen. Treinen van Arriva in Drenthe en Overijssel reden wel. Bij de NS zorgde de storing ervoor dat er geen treinen reden tussen Groningen en Assen, Leeuwarden en Groningen en Akkrum en Leeuwarden. Vanaf Zwolle reden er nog wel NS-treinen naar Akkrum.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.