Lichamen van vijf vermiste Tsjechische vliegers uit WOII gevonden in wrak Nieuwe Niedorp

Onderdelen van de Vickers Wellington en bouwtekeningen van het vliegtuig en de motor.© Mediahuis.

ANP
Nieuwe Niedorp

De lichamen van vijf sinds de Tweede Wereldoorlog vermiste Tsjechische vliegers zijn teruggevonden. De stoffelijke overschotten bevonden zich in een wrak dat in juni vorig jaar is opgegraven in een weiland in Nieuwe Niedorp. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft de identiteit van de lichamen vastgesteld. De mannen krijgen dit jaar een laatste rustplaats op een militair ereveld van het Britse Gemenebest in Nederland.

Het wrak van de Vickers Wellington T2990 van de 311 Squadron Royal Air Force is opgegraven in het kader van het nationale programma berging vliegtuigwrakken, dat sinds 2018 in Nederland loopt. Er bevinden zich nog enkele tientallen vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlandse bodem met daarin stoffelijke overschotten. Deze wrakken worden op kosten van de Staat opgegraven om zo vermissingen op te kunnen lossen. Er zijn inmiddels vijf toestellen geborgen. In vier daarvan zaten omgekomen bemanningsleden.

Het toestel met de Tsjechen aan boord bombardeerde Bremen in de nacht van 22 op 23 juni 1941. Op de terugweg werd het vliegtuig door een Duitse nachtjager neergeschoten. Een bemanningslid wist zich te redden met een parachute. Hij werd krijgsgevangen gemaakt.

Lees ook: Berging vliegtuigwrak eind deze week gereed. Relatief veel onderdelen in de aarde aangetroffen. Oud-ijzerboeren zijn er vanaf gebleven

Lees ook: Wat is er nog over van het vliegtuigwrak in Nieuwe Niedorp? ’Is er mogelijk net als in Spijkerboor sprake geweest van een clandestiene berging’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.