eHerkenning maakt belastingaangifte duurder

De website van eHerkenning.nl© screendump

Durk Geertsma

’Jan’ heeft een probleem. Hij moet voor een coverband elke drie maanden aangifte doen, maar de kosten van de aangifte rijzen de pan uit nadat de Belastingdienst eHerkenning verplicht heeft gesteld.

Om het voor de kroegen waar ze spelen gemakkelijker te maken is met de coverband een stichting opgericht. Inclusief btw-nummer. ,,Sinds een paar jaar mogen we dus niet meer op papier aangifte doen, maar moet dat digitaal. en sinds 1 januari moeten we daarvoor een abonnement op eHerkenning afsluiten. Dat kost ons zo’n 45 euro per jaar, terwijl die aangifte om dubbeltjes en kwartjes gaat. De overheid verplicht je om aangifte te doen en daarvoor moet je dus kosten te maken.’’

eHerkenning is verplicht. Het is een soort Digid, maar dan voor niet-natuurlijke personen. Zzp’ers kunnen gebruik maken van Digid, maar stichtingen, verenigingen en bedrijven niet. Omdat bij de Belastingdienst en de douane persoonlijke en vertrouwelijke gegevens worden uitgewisseld, is in Europees verband een bepaald veiligheidsniveau voor de uitwisseling van gegevens afgesproken. eH kent vier niveaus: 2, 2+, 3 en 4. Niveau 3 is voldoende voor het inloggen. In Nederland zijn door de overheid zes bedrijven erkend, die de diensten mogen aanbieden.

Woordvoerster Estelle Cool van de Belastingdienst zegt dat er meer vragen binnenkomen over het moeten maken van kosten om belastingaangifte te doen, maar heeft geen andere suggestie voor mensen zoals ’Jan’ dan de compensatieregeling die in het leven is geroepen voor ondernemingen, verenigingen en stichting die eHerkenning alleen gebruiken voor het doen van aangifte. De vergoeding is 24,20 euro per onderneming en kan nog tot september 2022 worden aangevraagd. Wie bij een leverancier namelijk aangeeft dat eHerkenning gebruikt wordt door een stichting of vereniging en alleen gebruikt voor de belastingaangifte, krijgt een lager tarief van rond de 25 euro.

Meer informatie:

https://bit.ly/OMB_eHerkenning

www.eherkenning.nl

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.