Forum voor Democratie Dijk en Waard: standpunt over handhaving op coronatoegangsbewijzen bij zwemlessen heroverwegen

Zwemles in De Waardergolf.

Zwemles in De Waardergolf.© Archieffoto Erna Faust

Roel van Leeuwen
Heerhugowaard

Nu steeds meer gemeenten besluiten af te zien van handhaving op het toepassen van het coronatoegangsbewijs bij zwemlessen voor kinderen, wil Forum voor Democratie in Dijk en Waard weten of het college haar eerdere standpunt wil heroverwegen.

Eind december oordeelde de rechtbank Midden-Nederland dat de zwemschool in het Hilversumse zwembad ’t Gooische Bad geen QR-codes hoeft te scannen. De rechter oordeelde dat zwemlessen onder onderwijs vallen en dat zwembaden geen binnensportlocaties zijn. Daarop besloot de in het bad gevestigde zwemschool niet meer te controleren op coronatoegangsbewijzen.

Weggestemd

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Dijk en Waard diende Forum voor Democratie een motie in over dit onderwerp. Nadat het college had aangegeven dat de zwembaden niet rechtstreeks onder de gemeente vallen en zelf ervoor hebben gekozen wel te controleren op QR-codes (voor ouders, red.), werd de motie weggestemd door de gemeenteraad.

Fractievoorzitter Carmen Bosscher laat het er niet bij zitten. In raadsvragen aan het college stelt ze dat meerdere gemeenten nu hebben besloten af te zien van handhaving op het coronatoegangsbewijs bij de zwemlessen voor kinderen. Zij vraagt het college of het bereid is om contact op te nemen met die gemeenten om van hen te vernemen wat hun motieven zijn geweest.

Aandeelhouder

Daarnaast stelt ze dat de gemeente - als enig aandeelhouder van Sport NV (waaronder zwembad De Waardergolf in Heerhugowaard valt) - wel degelijk verantwoordelijkheid draagt voor het te voeren beleid van de Sport NV en wil ze weten of het college niet alsnog bereid is om haar standpunt te overwegen met als doelstelling dat de zwemlessen voor alle (jonge) kinderen toegankelijk zijn.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen