Het is te hopen dat bij Fortuna-AZ acht versies van Mats Seuntjens worden opgesteld en dat die er geen zin in hebben | column Brian Wijker

Mats Seuntjens juicht na een doelpunt voor AZ.© Foto Ed van de Pol

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad blikt Brian Wijker dit keer vooruit op de wedstrijd Fortuna Sittard-AZ. Bij Fortuna Sittard voetballen twee spelers die enkele jaren geleden nog bij AZ speelden: Mats Seuntjens en Ben Rienstra.

AZ trapt zondag in Sittard de tweede seizoenshelft af tegen Fortuna. Herstel: AZ trapt zondag waarschijnlijk in Sittard de tweede seizoenshelft af tegen Fortuna. Laatste poging: AZ trapt zondag misschien in Sittard de tweede seizoenshelft af tegen Fortuna.

Man, hoe begin je zo’n column over een wedstrijd die misschien helemaal niet gespeeld gaat worden? Zelfs in topcompetities als de Premier League en de Serie A wordt de ene na de andere wedstrijd afgelast wegens coronabesmettingen binnen de selecties. Feyenoord en PSV gingen op het laatste moment niet op trainingskamp, Ajax vloog met besmette spelers terug – godenzonen, zij mogen dat - en ook Vitesse en NEC verlieten de Spaanse zon eerder dan gepland.

B-elftal

De omikronvariant van het coronavirus wordt een bepalende factor in de tweede seizoenshelft. Want het kan zomaar zijn dat je tegen of mét een b-elftal moet aantreden in de competitie. Voorbeeld: de definitief uit het elftal verbannen Timo Letschert kan nog steeds tien wedstrijden voor AZ spelen dit seizoen. En niet lullig bedoeld: maar dat kan nu net het verschil maken tussen een vierde en een zevende of achtste plaats op de ranglijst.

Alleskunner

Laten we er dit keer voor het gemak vanuit gaan dat het zondag doorgaat in Limburg. AZ kon immers wél gewoon het trainingskamp afmaken en bij Fortuna Sittard hebben ze met Mats Seuntjens een alleskunner in huis. In de spits, op de vleugels, op tien of een andere plek op het middenveld: zet Mats er maar neer. Als ze hem in achten konden delen had coach Sjors Ultee waarschijnlijk acht Mats Seuntjens’ opgesteld. En vooruit, Ben – tikkie breed – Rienstra erbij.

(Tekst gaat verder na de foto)

Vier jaar geleden: Mats Seuntjens namens AZ in actie tegen Roda JC.© Foto ANP

Rienstra maakte geen onuitwisbare indruk tijdens zijn laatste periode bij AZ, net als Seuntjens, waarvan iedereen wel kon zien dat-ie een goede voetballer is. Eigenlijk te goed voor Fortuna Sittard. Mats Seuntjens had alleen vaak geen zin. De schouders omlaag, het hoofd gebogen. Daarom redde hij het niet bij AZ.

Of de wedstrijd zondag doorgaat of niet: het is te hopen dat Ultee acht versies van Mats Seuntjens de wei in stuurt en dat ze dan allemaal geen zin hebben. Anders wordt het voor Timo Letschert en de Onder 19 van AZ nog een hels karwei.

De gehele AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen