AZ is nog niet van BAM af. Bouwbedrijf stapt naar de rechter om miljoenen euro’s op te eisen

Maart vorig jaar bereikten de werkzaamheden aan het AZ-stadion het hoogste punt, toen de megatruss (de grote witte boogconstructie) werd aangebracht.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Het conflict tussen AZ en BAM is nog niet uit de wereld. Het bouwbedrijf spant een rechtszaak aan, waarin het miljoenen euro’s van de club eist.

BAM bouwde in de afgelopen twee jaar het nieuwe dak op het AZ-stadion. Vorig jaar zomer werd het werk opgeleverd. Sindsdien is er gesteggel over de betaling. AZ meent dat BAM het werk later dan afgesproken heeft opgeleverd. De club heeft daarom niet de volledige aanneemsom van 21,85 miljoen euro betaald. AZ heeft 2,1 miljoen van dat totaalbedrag ingehouden. Ook wil de club niet opdraaien voor de extra kosten die de vertraging met zich meebracht (zoals extra bouwplaatskosten en ’vertragingsschade’).

In totaal eist BAM ongeveer 4,3 miljoen euro van AZ. Het bedrijf probeerde daarom enkele maanden geleden via de voorzieningenrechter conservatoir beslag te laten leggen onder AZ NV. Zo hoopte BAM verzekerd te zijn van het geld dat het nog wil hebben van AZ. Dat verzoek tot beslaglegging werd door de voorzieningenrechter afgewezen. De rechter vond dat BAM niet kon aantonen waarom een beslaglegging nodig was.

Twee vorderingen

BAM laat het er niet bij zitten en spant een rechtszaak aan om de miljoenen op te eisen. „Het bedrijf heeft twee vorderingen ingediend bij de rechtbank”, zegt een woordvoerder van BAM. „De eerste vordering betreft de boete die door AZ is opgelegd aan BAM. Die boete wordt door ons betwist. De tweede vordering betreft de betaling van de stagnatiekosten. Die moeten niet door BAM, maar door AZ worden betaald”, aldus de woordvoerder.

© Foto ANP/Ed van de Pol

Bij die ’boete’ gaat het om een bedrag van 2,1 miljoen euro. De stagnatiekosten zijn berekend op zo’n 2,2 miljoen. BAM vindt dat het niet verantwoordelijk is voor de vertraging en bovendien vindt het bedrijf dat de vertraging ook nog eens binnen de afspraken viel.

Lees ook: BAM wil nog miljoenen euro’s van AZ voor de bouw van het nieuwe stadiondak

Vertrouwen

Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ, zei in december al dat hij eventuele vervolgstappen van BAM met vertrouwen tegemoet zag. „Wij hebben ons aan alle contractuele afspraken gehouden, we zijn alles nagekomen. Mocht BAM verdere stappen ondernemen, dan zien we dat met vertrouwen tegemoet.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen