Hoe ver komt theatermaker Steef de Jong in De Slimste Mens? ’Dinsdagavond ben ik de uitdager, meer kan ik niet zeggen’

Steef de Jong in het decor van De Slimste Mens© Still uit trailer KRO-NCRV

Leontien van Engelen
Haarlem

Steef de Jong, de Haarlemse theatermaker die vooral bekend is van zijn eenmans-operettes, is dinsdagavond de uitdager in het populaire televisieprogramma De Slimste Mens.

De Slimste Mens is een kennisquiz van KRO-NCRV die deze winter het negentiende seizoen beleeft. De finale is op vrijdag 21 januari. Het programma wordt gepresenteerd door Philip Freriks en heeft nationale brombeer Maarten van Rossem als enig jurylid.

Hoewel het programma de indruk wil wekken dat het live wordt uitgezonden, is bekend dat het hele seizoen al is opgenomen. Maar uiteraard hebben alle deelnemers een zwijgplicht opgelegd gekregen. De Jong wil dan ook niet zeggen of hij terug te zien zal zijn in de finaleweek en zelfs niet of hij meer dan één aflevering mee doet.

Uit het promotiefilmpje van de omroep kan worden opgemaakt dat hij toch meerdere afleveringen meedoet. De uitdager begint altijd in de linkerstoel. In het filmpje zie je De Jong naar rechts kijken, waaruit kan blijken dat er iemand anders in de uitdagersstoel zit en hij al een of meerdere rondes verder is. Geconfronteerd daarmee laat hij zich toch niet verleiden tot het oplichten van een tipje van de sluier. ,,Dinsdagavond ben ik de uitdager’’, is alles wat hij kwijt wil.

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jan Rot

Maandag werd overigens bekend dat Jan Rot, de ongeneeslijk zieke zanger, donderdag instroomt als uitdager. Dat is opmerkelijk omdat Rot al eerder aan het programma meedeed in 2012, en KRO-NCRV de stelregel heeft dat kandidaten maar een seizoen mogen deelnemen.

Rot verloor in dat seizoen de finale nipt van Arjen Lubach en wil ondanks zijn ziekte proberen dat resultaat te overtreffen. Dat vroegere kandidaten niet nog een keer deel mogen nemen, zou Rot in een gesprek met Philip Freriks gepareerd hebben met de opmerking ’tenzij het hun laatste wens is’, die de omroep dus in vervulling liet gaan.

De Slimste Mens, uitzending iedere werkdag om 20.40 uur op NPO 2.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen