Lezersdilemma: We kennen de vriend van onze dochter niet

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: We kennen de vriend van onze dochter niet. Na twee jaar verkering is hij nog niet voorgesteld. Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

De 22-jarige dochter van Anneke heeft een vriend. De relatie duurt al bijna twee jaar, maar de verkering is nog niet aan de familie voorgesteld. Mag hij straks aanschuiven bij oma’s feestdiner?

Anneke (47): „Het liefdesleven van onze dochter Merel is ingewikkeld. Tenminste: het is voor ons moeilijk te doorgronden. Op school had ze regelmatig wisselende vriendjes. We denken dat ze elkaar opvolgden, het kan ook dat ze soms ook innig bevriend was met een paar jongens tegelijk. Zeker in de zomer na haar examen is het op dat gebied erg rommelig geweest bij haar.

Via via hoorde ik dat ze daarna omging met een man die net gescheiden was. Een oudere man, die ze kende van de supermarkt waar ze in het weekend werkt. Ik weet dat ze af en toe bij hem langs ging, maar of er meer was dan collegiaal contact over de werkroosters, is me onduidelijk. En als ik er met haar over begon, kapte ze het onderwerp af. Want ze is er handig in om in gesprekken precies los te laten wat ze zelf kwijt wil en verder niks.

Inmiddels heeft ze al twee jaar een vriend. Dat wil zeggen: ze vertelt thuis over een zekere Menno. Ze had het over festivals waar ze vorig jaar zijn geweest. Ook gingen ze een paar keer kamperen, maar verder weten we weinig van hem, behalve dat hij in Amsterdam studeert. Het gekke is dat ze hem nog niet thuis heeft voorgesteld. Ik heb alleen zijn foto op haar telefoon gezien: een beetje een vaag vakantieplaatje van een jongen met blonde krullen naast hun tent.

Als we thuis vragen over hem stellen, krijgen we vage antwoorden. En hoe vaak we er ook op aansturen om met hem bij ons langs te komen, ze lijkt niet van plan hem binnenkort aan ons voor te stellen. Die geheimzinnigheid zet de geruchtenmachine bij ons aan het draaien. Mijn man is bang dat ze de relatie met die gescheiden oudere collega stiekem heeft voortgezet en dat ze daar niet mee voor de draad wil komen voor de scheiding formeel is afgerond. Onze zoon vreest dat ze omgaat met een jongen die ze nog kent van school: een jongen met een drugsverleden, die intussen ook een relatie met een ander meisje heeft. Zelf denk ik dat het gewoon om een relatie gaat waar ze zelf nog niet helemaal zeker over is, maar haar geheimzinnigheid maakt het wel lastig. Vooral omdat ik betwijfel of ze gelukkig is.

Intussen zitten we met een dilemma dat het extra lastig maakt: mijn schoonmoeder wordt binnenkort 75 jaar en wil een feestje geven. Ze heeft al een restaurant geboekt en wil haar kinderen en kleinkinderen met hun aanhang uitnodigen voor het diner. Omdat ze moet doorgeven hoeveel gasten er aan tafel verschijnen, belde ze mij met de vraag of Merel haar vlam meeneemt. Ik heb haar gezegd dat ze dat maar aan Merel zelf moet vragen, maar zij vindt het lastig. Moet ik mijn dochter de ruimte geven om dit verhaal voor zichzelf op te lossen of mag ik haar dwingen duidelijk te zijn?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.