Weinig animo voor statiegeld op kerstbomen: gun kinderen die twee kwartjes

Een kerstboomverkoper.

Een kerstboomverkoper.© Foto Mediahuis

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Invoering van statiegeld op kerstbomen om te voorkomen dat de naalddragers overal worden gedumpt. Geen goed idee, zo vindt 66 procent van de deelnemers aan deze stelling. Te onaantrekkelijk voor de verkopers!

In gemeente Koggenland kon de jeugd na de feestdagen kerstbomen verzamelen voor een leuk zakcentje. Dit in tegenstelling tot andere gemeenten in West-Friesland, die van mening zijn dat een centrale inzameling met de huidige coronaregels niet veilig kan gebeuren. Met het risico dat de kerstbomen overal zouden worden gedumpt, leek het een goed plan om statiegeld aan de boom te plakken en verkopers te verplichten om de bomen weer in te nemen.

Snoeischaar

Volgens Jarno Vriend uit De Goorn een prima plan, omdat kinderen op deze manier toch kerstbomen kunnen verzamelen en deze door de gemeente bij hen thuis op te laten halen. Deze respondent gunt kinderen duidelijk een leuke bijverdienste. Ook Jan Domburg uit Enkhuizen is voorstander van een verwijderingsheffing.

Voor een aantal tegenstanders van het idee lijkt het plan van statiegeld niet uitvoerbaar, dus onhaalbaar. Fred van Klaveren uit Zwaag noemt de suggestie zelfs onzin: „Wel eens van een groene afvalbak en een snoeischaar gehoord?”, schrijft hij. Hetzelfde voorstel komt van Maria Karsten uit Zwaag, die schrijft dat de groene bak in deze periode van het jaar toch niet zo vol zit.

Pieperschillen

Ab Molenaar uit Medemblik stelt dat het toch niet gekker moet worden. Met de woorden ’Straks moet ik mijn pieperschillen ook terugbrengen voor statiegeld. Ergens moet dit ophouden. Je kunt ook overdrijven’ onderbouwt deze deelnemer zijn tegenstem.

Ook Piet van Schagen uit Zwaag is het niet eens met het voorstel om statiegeld op de kerstboom in te voeren. Volgens deze respondent haal je het geld bij de jeugd weg.

Dit blijkt ook voor J.R. Bakker uit Andijk de reden te zijn om tegen te stemmen.

„Geef de kinderen die de boom ophalen vijftig eurocent, of doe gewoon wat wij in Andijk altijd deden: voor elke boom een lootje voor een prijs.”

Gedoe

Leny Vissers uit Krommenie vindt het leuren met een kerstboom ook maar gedoe.

„Het is onaantrekkelijk voor de koper om de boom na gebruik weg te brengen en in te leveren. Omdat zo’n boom zijn naalden veelal verliest en men wil natuurlijk geen auto vol met van die prikkende naalden.”

„Geef de kinderen twee kwartjes per stuk, versnipper de bomen en geef deze terug aan het milieu”, is het voorstel van Kees Bouman uit Medemblik. Andere tegenstanders geven aan het idee onhaalbaar te vinden omdat mensen niet gaan sjouwen met een boom voor een eurootje. Een andere reden waarom het plan niet haalbaar zou zijn is het verdwijnen van verkooppunten als de feestdagen naderen.

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen