’Zat opa stiekem bij de NSB?’ Documenten over Tweede Wereldoorlog in te zien bij Regionaal Archief

Archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog.© Foto Regionaal Archief

Rob Bakker
Alkmaar

Zat opa stiekem bij de NSB? Wat wisten getuigen nog van de moord op tien Texelaars door de Duitse bezetter? En kreeg die ene Alkmaarse politieman die voor het verzet werkte na de oorlog alsnog zijn achterstallige loon uitbetaald?

Op deze en vele andere vragen kan een antwoord worden gevonden aan de hand van stukken in het Regionaal Archief aan de Bergerweg in Alkmaar die deze maand openbaar zijn geworden.

Het gaat om honderden archiefstukken die eerder niet konden worden geraadpleegd, maar die nu voor iedereen toegankelijk zijn. De maximale termijn waarop stukken van overheidsinstellingen in verband met de privacy geheim moeten blijven is 75 jaar. Die periode is ook verstreken voor uit de Tweede Wereldoorlog daterende documenten.

Politiearchief

Zo is uit het Alkmaarse politiearchief het dossier beschikbaar gekomen over een politieman die in 1944 moest onderduiken vanwege zijn hulp aan de KP Alkmaar, een knokploeg van het verzet. Dankzij zijn collega’s bij de politie kregen de agent en zijn vrouw iedere maand 200 gulden. Zodra Alkmaar op 8 mei 1945 bevrijd was, trad de politieman weer in dienst. In de stukken is te lezen dat hij toen samen met zijn chef het loon uit zijn onderduikperiode alsnog probeerde te krijgen. Met het geld wilde de politieman zijn collega’s terugbetalen.

Studiezaal

Zodra de coronamaatregelen het toelaten kunnen de stukken worden ingezien in de studiezaal van het Regionaal Archief.

Nadere informatie: www.bit.ly/archiefopenbaar

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen