Biden houdt eerste State of the Union-toespraak op 1 maart

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn eerste State of the Union op 1 maart. Deze jaarlijkse toespraak van het staatshoofd wordt gehouden voor leden van het Amerikaanse Congres, bestaande uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, en gaat over de staat van de Verenigde Staten.

Biden gaat in op een uitnodiging van Huis-voorzitter Nancy Pelosi, meldt het Witte Huis. "Dank u voor uw moedige visie en patriottisch leiderschap die Amerika uit de crisis hebben geleid naar een tijdperk van grote vooruitgang", staat in de uitnodigingsbrief van Bidens Democratische partijgenoot.

Het is voor het eerst dat de belangrijke toespraak in maart wordt gehouden. Doorgaans gebeurt dat in januari of februari. Er is geen State of the Union in het eerste jaar van een nieuwe president, omdat diegene dan nog niet lang genoeg in functie is om zich uit te spreken over de staat van het land.

Biden werd in januari vorig jaar beëdigd als president. Hij sprak in april dat jaar het congres toe, maar dat was geen officiële State of the Union. De laatste keer dat deze toespraak werd gehouden, was op 4 februari 2020, toen Donald Trump nog president was. Pelosi verscheurde toen de kopie van de toespraak die Trump haar overhandigde als onderdeel van de ceremonie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.