De rechter heeft meer tijd nodig voor een uitspraak in de zaken tegen het stadhuisplan

Op Willemsoord zijn de werkzaamheden in de stadhuisgebouwen 66 en 72 in volle gang.© Archieffoto George Stoekenbroek

Delano Weltevreden
Den Helder

Tegenstanders van het stadhuisplan, de gemeente Den Helder en ontwikkelbedrijf Zeestad zitten nog even in spanning. De uitspraaktermijn in een aantal rechtszaken tegen het stadhuisplan is met zes weken verlengd.

De gemeente wil een nieuw stadhuis vestigen in twee gebouwen op Willemsoord. Dat plan is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Eind november hebben diverse personen en organisaties de bestuursrechter in Haarlem verteld waarom het stadhuisplan volgens hen niet deugt. De gemeente en Zeestad hebben het plan daar verdedigd.

Doorgaans doet de rechter binnen zes weken uitspraak. Dat lukt in deze zaak niet. Daarom is de termijn met zes weken verlengd, zegt een woordvoerder van Rechtbank Noord-Holland.

In de tussentijd werkt aannemingsbedrijf Friso BV door aan het verbouwen van de gebouwen 72 en 66. Als de bestuursrechter zegt dat doorgebouwd mag worden, stappen de tegenstanders naar de Raad van State, hebben zij al aangekondigd. Het stadhuis moet in de loop van 2023 worden opgeleverd.

Erfgoedstichting SBCE zit ook met smart te wachten op de uitspraak. Voorzitter Paul Schaap: ,,Ik vind het uitstel best een flinke teleurstelling. We zijn al zes weken verder en nu komt er nog eens maximaal zes weken bij. Het uitstel geldt niet alleen voor de SBCE maar ook voor de andere zes zaken en drie kortgedingen die alle tegelijk liepen en in een martonzitting zijn behandeld.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.