Crowdfundactie om restauratie schaalmodel Zuiderzeemuseum te bekostigen uitgebreid: ’Maquette ook kleur geven’

De maquette van het buitenmuseum in Enkhuizen.© Foto Madelon Dielen Fotografie

Martijn Mak
Enkhuizen

De benodigde 30.000 euro om de maquette van het Zuiderzeemuseum op te knappen, is volgens het museum in recordtijd bijeengebracht. Omdat de crowdfundactie nog tot 17 januari loopt, is deze nu uitgebreid naar 50.000 euro. „Daarmee kunnen we het geoliede hout van de maquette ook kleur geven”, legt woordvoerder Willeke Otten uit.

Het schaalmodel (3,5 bij 5 meter) van het buitenmuseum werd onlangs van zolder gehaald, waar deze zo’n twintig jaar had gestaan. Om het te restaureren, verlevendigen en interactief te maken, werd een inzamelingsactie op touw gezet. Het oorspronkelijke plan bestond namelijk uit meer wensen dan het budget toeliet.

„De gevraagde 30.000 euro kwam in tweeënhalve week binnen, mede dankzij de begeleiding van bureau Voordekunst wat is gespecialiseerd in crowdfundacties voor de culturele sector”, zegt Otten. „Het is mooi om te zien dat zoveel mensen, waaronder bezoekers, werknemers en leveranciers, ons een warm hart toedragen.”

3D-projecties

Omdat de inzamelingsactie pas 17 januari afloopt, wil het museum de overgebleven tijd gebruiken om extra geld (20.000 euro) in te zamelen om een speciale wens mogelijk te maken. „Met dat geld kunnen we de maquette kleur gaan geven”, verklaart Otten. Dat gebeurt niet letterlijk door de maquette te schilderen, maar door middel van aanvullende reality.

„Deze 3D-projecties geven aan welk verhaal op een scherm naast de maquette wordt verteld. Ook laten ze bijvoorbeeld het gras en de bloemen rondom de molen groeien. En de iconische gebouwen, zoals de muziekkapel en het kaaspakhuis worden op deze manier in hun originele kleuren getoond. De maquette kan hierdoor nog meer gaan stralen.”

(Tekst gaat door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

’Origineel idee’

Donaties uiteenlopend van 5 tot 5.000 euro, persoonlijk of anoniem, volgden elkaar de afgelopen weken in rap tempo op. Verschillende gevers lieten daarnaast een bericht bij hun gift achter.

’Ik heb in het verleden op het buitenterrein gewerkt. Toen stond de maquette nog boven de kapperswinkel. Vaak ging ik Sijfert even begroeten en heb zo deze prachtige maquette vaak gezien. Sijfert was een lieve man en erg precies. Prachtmens’, schrijft Marja bijvoorbeeld. En Christel: ’Wat een prachtige maquette en origineel idee om hem te laten bewegen. Kan niet wachten om hem te komen bewonderen. Mijn oma is op Schokland opgegroeid en zou dit erg leuk gevonden hebben denk ik. Succes!’

Lees ook: Sijfert Smit (86) was geen timmerman, maar werkte wel twaalf jaar met precisie aan een schaalmodel van buitenmuseum. ’Hij was eigenlijk gewoon een kunstenaar’

De (uitgebreide) crowdfundactie is hier te vinden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen