AZ houdt corona vooralsnog wél buiten de deur in Spanje: geen uitstapjes en een eigen lift

De eigen lift van Alkmaar in het complex.© Foto Mediahuis

Jeroen Haarsma
El Saler

Feyenoord en PSV durfden de reis naar het buitenland niet aan vanwege besmettingen in de selectie, Ajax keerde halsoverkop terug naar Nederland vanuit Portugal. Maar voor AZ pakt het overwinteren in Zuid-Europa – vooralsnog - wél goed uit.

Garanties heb je nooit, weten ze ook bij AZ. Maar op de accommodatie in El Saler minimaliseert de club de risico’s. AZ verblijft op een complex met een golfbaan én een voetbalveld, gelegen pal naast het hotel. Buiten het veld overbruggen de spelers en staf kleine afstanden. Uitstapjes naar de stad Valencia – een kwartiertje rijden – worden er niet gemaakt.

AZ heeft een vleugel van het hotel voor zichzelf. Iedere speler heeft z’n eigen kamer en er is een eetzaal waar alleen de Alkmaarse delegatie welkom is. De spelers eten aan meerdere tafeltjes. Er is zelfs een lift gereserveerd voor de bezoekers uit Nederland. ’Private use’, staat erop, met een logo van AZ.

Daarnaast is AZ volledig met ’eigen vervoer’ naar Valencia afgereisd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vitesse en NEC stapte AZ niet op een lijnvlucht, maar bracht een chartervliegtuig de selectie naar Spanje. Ook dat biedt geen garanties, zo bleek bij Ajax, dat op eenzelfde manier naar Portugal afreisde.

Lees ook: Corona-onrust in de eredivisie, met veel besmettingen. Wat zijn eigenlijk de regels voor voetballers op dit moment?

AZ ging met een ’gezonde’ selectie naar Spanje – alleen Albert Gudmundsson bleef ziek thuis. In El Saler worden de spelers dagelijks getest. Ook op de donderdagtraining verwelkomde AZ-trainer Pascal Jansen weer een grote groep (22 spelers) op het veld; de alarmbellen gingen dus ook op deze dag niet af.

De gevaccineerde spelers van AZ hebben voor vertrek al hun boosterprik gekregen.

AZ verblijft tot en met zaterdag aan de Spaanse kust. Vrijdag staat een oefenduel met het Belgische AA Gent op het programma. Zaterdag volgt de laatste training, waarna AZ weer in het chartervliegtuig stapt naar Nederland. Volgende week zondag hervat AZ de competitie met een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Nog een ruime week dus om topfit te raken én door te komen zonder corona-perikelen.

Lees ook: Op trainingskamp met z’n allen achter de Playstation? Ouderwets. De spelers van AZ hebben een schaakclubje: ’Hij weet dat ik leuke dingen kan met m’n paard’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen