Scouting Hoorn met Clean2Anywhere aan de slag om lelievlet van hergebruikt afvalplastic te maken. ’Recycling wordt zo heel inzichtelijk’
Scoutingvoorzitter Chris Seggelink (met zijn zoontje op zijn arm) en Edwin ter Velde van Clean2Anywhere.© Foto Marcel Rob
Scouting Hoorn VPV (Vaandrig Peetoom Vendel) werkt samen met Clean2Anywhere aan een lelievlet (klein zeilbootje) van hergebruikt afvalplastic. „Inzichtelijker wordt recycling niet voor onze jonge leden”, zegt scoutingvoorzitter Chris Seggelink trots.
Met hun stalen lelievletten, zeven in totaal, komen de scouts steeds vaker plasticresten tegen in het Markermeer dat zij bevaren, een zorgelijke ontwikkeling. Toen Seggelink eens bij ’buurman’ Edwin ter Velde ging kijken en zag hoe Clean2Anywhere plastic afval hergebruikt voor veel verschillende doeleinden, ontstond het idee om ook een dergelijk project op te starten voor zijn scouting.
„Wij willen immers zo duurzaam mogelijk met onze omgeving omgaan”, legt hij uit. „Op deze manier leren onze jonge leden dat je van afval weer iets waardevols kunt maken, zoals een zeilboot waar we wekelijks in varen.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Over een maand moet de kunstof lelievlet klaar zijn voor een proefvaart.© Foto Scouting Hoorn VPV
Onderhoud
Een kunststof vlet heeft nog een voordeel. „Ze hebben minder onderhoud nodig dan de stalen boten. Schuren en schilderen willen we graag aan onze leden meegeven, maar dat mag niet een te groot deel van het scoutingprogramma worden. Straks hebben we meer tijd voor spel.”
De bootjes worden veelal gebruikt door jonge leden, die het gebruiken om te leren zeilen. „Er mogen foutjes mee gemaakt worden, krassen op komen. Daarom is kunststof ook een perfect materiaal”, onderstreept Seggelink. Over de kracht van het materiaal kan hij kort zijn: „Je kunt er met een voorhamer op slaan en dan is er niks aan de hand.”
(Tekst gaat door onder de foto)
De lelievlet van hergebruikt plastic begint vorm te krijgen.© Foto Marcel Rob
Paars
Om de leden bij het project te betrekken, brengen zij hun eigen paarse - de verenigingskleur - plastic afval mee naar het clubgebouw. „Daar knippen we dan bijvoorbeeld letters uit die op de vlet komen. Door hun eigen afval te gebruiken, wordt het iets van henzelf.”
Voordat het idee verwerkelijkt kon worden, was een bedrag van tienduizend euro nodig. „Voor het eerste bootje is dat rond”, zegt Seggelink. „De provincie Noord-Holland en Scouting Nederland zijn onze hoofdsponsors, daarnaast hebben een aantal bedrijven uit deze regio bijgedragen.”
Naar verwachting is de eerste proefversie over een maand klaar. „Die proberen we dan uit en schaven we zo nodig bij. In maart staat de officiële tewaterlating op de planning.” Seggelink denkt dat andere scoutings ook interesse zullen hebben in een zeilboot van gerecycled plastic. „We zullen tijdens het Nationaal Waterkamp in Zeewolde een tweede bootje in elkaar zetten en verloten. En misschien maken we er daarna nog wel veel meer.”
Lees ook: Derde boot van afvalplastic kiest vanaf Hoornse werf ruime sop
Lees ook: ’Bootschap’ vaart uit naar Amsterdam: ’Iedereen laten weten dat weggooien zonde is’