Op deze dag in 1999: ’Werelddarter Raymond van Barneveld’ bewijst dat hij geen eendagsvliegje is en schrijft dartgeschiedenis

Van Barneveld wordt gehuldigd in het Zuiderpark.© Foto ANP

Milo Lambers

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die haar ’verjaardag’ viert. Dit keer de finale van het WK darts op 10 januari 1999 tussen Raymond van Barneveld en Ron Baxter.

Werelddarter

„Voordat ik dubbel 20, triple 8 ga gooien, ben ik postbode. Met mijn laatste pijl erin, ben ik wereldkampioen darts, bekende Nederlander en fullprof”, zo omschreef Raymond van Barneveld een paar jaar geleden bij Andere Tijden Sport de impact van zijn eerste wereldtitel in 1998.

De postbode uit Den Haag is door zijn winst bij de Embassy plots razendpopulair. Het Nederlandse publiek valt als een blok voor de wat verlegen maar sympathieke Hagenaar. De dozen vol post die hij tot dan toe dagelijks uitzoekt op het kantoor van de PTT, liggen nu vol fanmail dagelijks op zijn deurmat. Hij ontvangt zelfs enveloppen met daarop ’werelddarter Raymond van Barneveld, Den Haag’. Zijn postcollega’s weten wel waar die heen moeten.

Het jaar erop is darten in ons land booming. Het ledenaantal van de Nederlandse Darts Bond verdubbelt en SBS6 zendt de wedstrijden live uit.

Topfavoriet

Raymond van ’Barneyveld’ zoals zijn naam door de Engelsen wordt aangeduid heeft zich als eerste geplaatst. Hij toont zich een topfavoriet waardig en wandelt gemakkelijk door het toernooi heen. In de eerste ronde rekent Van Barneveld in drie sets af met Sean Palfrey uit Wales. Na de Schot Les Wallace (2-3) en Steve Duke (1-5) uit Australië wacht in de halve finale Chris Mason. Van Barneveld is met 5-2 te sterk en plaatst zich voor zijn derde finale op de Embassy, in 1995 haalde hij al eens de finale.

4 miljoen

De finale van Van Barneveld is live op de tv te zien. Vier miljoen landgenoten stemmen hun toestel af op de confrontatie tussen de hagenaar en Ronnie ’The Rocket’ Baxter. De wedstrijd van ’best out of 11’ wordt een ware thriller. Bij een 5-5 stand, pakt Barney in de laatste set een 2-0 voorsprong in legs. Tot twee keer toe laat hij de kans liggen om de titel naar zich toe te trekken. Baxter komt terug tot 2-2, maar Barney houdt het hoofd koel. Hij prolongeert zijn titel en is daarmee de eerste die dat lukt na dartslegende Eric Bristow.

Huldiging

Een dag later merkt Van Barneveld op Schiphol en in thuisstad Den Haag dat hij nog populairder is dan een jaar eerder. Overal wordt hij juichend ontvangen. In het Zuiderparkstadion van zijn geliefde voetbalclub ADO Den Haag is een speciale huldiging. Van Barneveld heeft zijn naam gevestigd en bewijst geen eendagsvliegje te zijn. Later kroont hij zich nog drie keer tot de beste van de wereld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen