Trump annuleert op 6 januari geplande persconferentie

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft dinsdag (lokale tijd) een persconferentie geannuleerd die hij had gepland voor 6 januari, de dag waarop een jaar eerder zijn aanhangers het Capitool bestormden. In plaats daarvan zal hij dezelfde onderwerpen die hij zou hebben besproken tijdens de persconferentie op een bijeenkomst op 15 januari in Arizona behandelen.

In de verklaring waarin hij de annulering van zijn persconferentie aankondigde, offreerde Trump opnieuw zijn theorie dat "fraude" heeft gezorgd voor zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden en noemde die "de misdaad van de eeuw". Daarin is Trump overigens geen roepende in de woestijn: uit peilingen blijkt consequent dat ongeveer 70 procent van de Republikeinen denkt dat Biden onwettig is gekozen.

Op donderdag zullen Biden en vicepresident Kamala Harris spreken vanuit Statuary Hall van het Capitool, de plek waar Trump-aanhangers zich een jaar geleden langs de politie vochten om het fysieke hart van de Amerikaanse democratie binnen te vallen.

"Donderdag gaat de president de waarheid spreken over wat er is gebeurd, niet de leugens die sommigen sindsdien hebben verspreid, en het gevaar dat het gebeurde vormt voor de rechtsstaat en ons systeem van democratisch bestuur", zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki dinsdag.

Momenteel onderzoekt een panel van het Huis van Afgevaardigden de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. In het kader van dat onderzoek heeft het Huis dinsdag om de vrijwillige medewerking van Fox News-presentator Sean Hannity verzocht. Eerder werden vertrouwelingen van oud-president Trump, onder wie ex-adviseur Steve Bannon en oud-stafchef Mark Meadows, gedagvaard om voor het Huis te getuigen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.