Biden: verantwoordelijkheid voor 'chaos van 6 januari' bij Trump

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

President Joe Biden legt donderdag in zijn speech alle verantwoordelijkheid "voor de chaos van 6 januari" uitsluitend bij zijn voorganger Donald Trump. Het is dan een jaar geleden dat een boze menigte het Capitool bestormde, in een poging de verkiezingswinst van Biden ongedaan te maken. Een paar kilometer verderop in Washington had toenmalig president Trump net opnieuw beklemtoond dat "de verkiezingen waren gestolen".

Biden zegt in zijn toespraak de bestorming van 6 januari 2021 te zien "als een tragische climax wat de vier jaren van Trumps presidentschap het land hebben aangedaan". Trump betwist nog steeds de uitslag. Volgens een woordvoerder van Biden zal hij "met kracht de leugen die de voormalige president verspreidt om het volk te misleiden weerspreken". Biden kreeg destijds in de omstreden verkiezingen meer dan 81 miljoen stemmen, bijna 20 miljoen meer dan Trump vier jaar eerder en circa 15 miljoen meer dan zijn partijgenoot Barack Obama nog vier jaar eerder.

Trump bestrijdt dat hij verantwoordelijk is voor de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Hij stelt dat het onderzoek naar de gebeurtenissen door het overwegend Democratische Huis van Afgevaardigden niet uit is op waarheidsvinding, maar enkel op beschadiging van zijn status als ex-president en voorman van de Republikeinen. Een meerderheid van de Republikeinen denkt nog steeds dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.