Huis verzoekt Fox News-presentator om informatie over 6 januari

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Het panel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, is op zoek naar informatie van Fox News-presentator Sean Hannity "met betrekking tot het onderzoek". Het is een verzoek om vrijwillige medewerking, geen dagvaarding. Eerder werden vertrouwelingen van oud-president Trump, onder wie ex-adviseur Steve Bannon en oud-stafchef Mark Meadows, gedagvaard om voor het Huis te getuigen.

Hannity, een bekend mediafiguur en een uitgesproken Trump-aanhanger, stuurde op de dag van de bestorming sms-berichten naar stafchef Meadows, met het verzoek of hij Trump kon bewegen zijn supporters op te roepen een einde te maken aan de bestorming. Tijdens het presidentschap van Trump was Hannity een informele adviseur van de president. De twee telefoneerden regelmatig met elkaar.

Hannity heeft zich kritisch uitgelaten over de bestorming van het Capitool, maar heeft Trump nooit bekritiseerd voor zijn rol bij het opjutten van de menigte in Washington die dag. En hij heeft kritiek geuit op de parlementscommissie die de gebeurtenissen op 6 januari onderzoekt.

Met de bestorming wilden Trump-aanhangers voorkomen dat de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. De commissie van het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden zoekt uit wat het verband is tussen het Witte Huis en de Trump-aanhangers die het Capitool aanvielen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.